Thriller.
Op de achterflap: "Ed Lister is gewend zijn zin te krijgen. Hij is een succesvolle ondernemer die alles heeft wat zijn hartje begeert - geld, een mooie vrouw, macht, vrienden. Als zijn dochter tijdens een studiereis in Florence op gruwelijke wijze wordt vermoord en het politieonderzoek hopeloos vastloopt, neemt hij de touwtjes zelf in handen.
Ward is een uiterst begaafde man die lijdt aan de aandoening synesthesia, waarbij twee of meer zintuigen aan elkaar gekoppeld zijn. Ward heeft de zeer zeldzame variant die hem in staat stelt emoties te proeven - en er is geen sterkere emotie dan de doodstrijd van een mens.
Ed komt Ward steeds dichter op het spoor. Hoe verder hij doordringt in diens gestoorde geest, hoe meer hij wordt geconfronteerd met de schaduwen uit zijn eigen verleden..."
Dit was een goed boek met een originele plot. Het verhaal was heel goed opgebouwd. Ook de moordenaar zelf krijgt zijn eigen hoofdstukken in het boek naast de verschillende andere personages.
Toch enkele bedenkingen. De moordenaar kan de vergelijking niet doorstaan met Hannibal zoals de kaft suggereert. En gruwelijk is het ook niet, maar dat is ook niet nodig in een goede thriller.
De verschillende personages komen dus allemaal aan bod en daardoor krijg je een beter zicht op deze karakters. Her en der wat overbodig maar Maclean heeft dit meestal wel binnen de perken gehouden. Het hoofdpersonage Ed wordt echter wel grondig uitgediept, maar tot in het overdrevene. Zijn internet relatie komt hierdoor uiteindelijk redelijk belachelijk over. Dat was met heel wat minder woorden misschien beter uit de verf gekomen en ook meer realistischer. Verder kon je je wel inleven in de verschillende personages.Wat mij echter vooral stoorde, was dat de auteur heel vaak wisselde van personage, soms zelfs al na een alinea en dit in de toch al korte hoofdstukken. Vaak duurde het dan even voor je weer wist wie nu weer aan zet was. Een ander nadeel is dat hierdoor ook voortdurend de vaart uit het verhaal wordt gehaald, het was dan ook niet overdreven spannend.
En toch was dit een heel goed en vlot lezend boek en zeker een aanrader.
Uitg. De Boekerij (2008) - 427 blz. | Oorspr. titel Home before dark - vertaling Ed van Eeden en Karin van Gerwen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten