zaterdag 5 juni 2010

De boekendief - Markus Zusak

Roman. 'Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren'

Op de achterflap: "Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk lijkt achtergelaten.
Liesel leert lezen van haar pleegvader en begint een passie te ontwikkelen voor boeken en taal. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht..."

Dit is nu eens een heel apart boek dat je eender welk moment kunt vastpakken en lezen. Niet alleen omdat 'De Dood' het verhaal vertelt maar er zijn ook vele verhaaltjes in het verhaal. Vaak moest ik ook grinniken om de vele grappige uitspraken. Op deze manier zijn de scherpe kantjes van dit zeer realistische verhaal er toch een beetje vanaf.
Dit boek raakt je op een speciale manier. Liesel, haar beste vriendje, haar papa en ook haar mama en Max, het zijn allemaal kleurrijke figuren die je langzamerhand in je hart sluit. Zelfs 'De Dood' ontroert je, 'het is een job gelijk een ander' zoals hij zegt!
Deze 'boekendief' is een prachtboek. Een boek om over na te denken en ik weet nu al dat dit boek me zal bijblijven.

Uitg. The House of Books (2007) - 558 blz. | Oorspr. titel The Book Thief - vertaling Annemarie Lodewijk

1 opmerking:

Riet zei

Hoi Heidi, fijn dat je genoten hebt van het boek. Dit is echt zo'n boek dat je gelezen moet hebben. Het is bij ons ook echt leesweer, lekker in de zon met een boek. Ik heb er ook bijna weer eentje uit.
Groetjes Riet