donderdag 14 januari 2021

De filosofie van de heuvel - Ilja Leonard Pfeijffer & Gelya Bogatishcheva

Een dichter van ruim honderd kilo en een Russische fotografe besluiten op 1 juni 2008 kwart voor vier 's middags om vanuit Leiden naar Rome te fietsen. Ze zijn niet getraind, vooral hij niet, en niet voorbereid. Zij heeft een gele mountainbike, waarvan het vooral belangrijk is dat hij geel is, hij heeft voor 95 euro een zesdehands Batavus racefiets gekocht bij de Turkse fietsenmaker om de hoek. Eenenveertig dagen later en 2600 kilometer verder komen ze aan op de Campo de' Fiori in het hart van de Eeuwige Stad.
Dit boek is hun gezamenlijk verslag, in woord en beeld, van een reis via Zoeterwoude-Dorp, Tilburg, Marseille, Genua en de hoeren van Pisa, over heuvels, bergen en cols, langs wijnkelders en wegrestaurants, parkeerplaatsen en snelwegen, badplaatsen en everzwijnen - een reis die hun leven heeft veranderd.
Een boek voor fietsers, dromers en voor alle mensen die beseffen dat je meer leert van een moeizame beklimming dan van een makkelijke afdaling en dat de weg belangrijker is dan het doel.

****

Ilja Leonard Pfeijffer studeerde klassieke talen aan de Rijksuniversiteit van Leiden en werkte er tot 2004 als classicus, zijn specialisatie was de klassieke dichter Pindarus, sindsdien is hij schrijver. In 2014 ontving hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La superba dat een ode is aan Genua zijn woonplaats. Zijn boek Grand Hotel Europa uit 2018 siert nu vaak de hitlijsten.
De filosofie van de heuvel is een verslag van de fietstocht naar Rome van de auteur en zijn toenmalige Russische vriendin, totaal onvoorbereid en met zeer weinig bagage vertrokken ze. Gelya is de fotografe die de reis vastlegt op beeld, het boek is er dan ook mee doorspekt.
Ook al is het een verslag van hun reis, Ilja mijmert regelmatig in het boek, hoe moet hij de heuvels en bergen zien om er toch maar over te raken, filosofische bespiegelingen over heuvels, tja. En bij uitbreiding heeft hij zijn bedenkingen bij het leven, het leven dat een reis is, de weg belangrijker dan het doel. Wanneer ze Rome naderen bleek dit zeer duidelijk.
Het boek leest heel erg vlot, voortdurend heb je de neiging om van alles op te zoeken en je een beeld te vormen van de reis, heel inspirerend. Ilja schrijft op een zeer relativerende manier zodat het vaak ook nog grappig is. Meeleven doe je langs de andere kant dan ook weer wel, met zijn schrijfstijl kan je niet anders.
De filosofie van de heuvel had ik aangeraden gekregen, en ja hoor, dit boek was een dikke meevaller. Prosta tak! (Gelya's filosofie, alles wat waardevol en belangrijk is, gebeurt 'gewoon zo')

Uitgeverij: De Arbeidspers (2009) - 208 blz. (incl. foto's)

Geen opmerkingen: