maandag 6 januari 2020

Dood de koning - Sandrone Dazieri

Politieagente Colomba Caselli leidt een teruggetrokken bestaan. Gekweld door nachtmerries probeert ze te herstellen van haar bijna-doodervaring bij een bomaanslag, die plaatsvond op de dag dat Dante Torre, haar enige echte vriend, werd ontvoerd. Haar geïsoleerde leven wordt echter ruw verstoord als ze na een verschrikkelijke sneeuwstorm een onderkoelde jongen in haar tuin vindt. Hij kan niet praten en zit onder het bloed.
Colomba ontfermt zich over de jongen, die de enige overlevende blijkt te zijn van een brute familiemoord. Ze is vastbesloten om de moordenaar van Tommy's ouders te vinden. Als ze door begint te krijgen waar deze zaak naar verwijst, weet ze dat alleen zij en Dante de waarheid boven tafel kunnen krijgen. Maar dan moet ze haar vriend wel zien te vinden...

***

Het laatste boek in deze Caselli trilogie is een nogal gruwelijk deel met veel actie, Dazieri heeft zich niet ingehouden. Zeer filmisch geschreven, niet voor watjes ook al hoef je je hierdoor niet tegen te laten houden.
Het boek start met het einde van het vorige, geen luxe indien het even geleden is dat je het las. De auteur schetst tussendoor ook beknopt de voorbije gebeurtenissen, je weet het op den duur weer helemaal.
Caselli leeft teruggetrokken en van Dante heeft ze niets meer gehoord, ondertussen zijn we een jaar verder. En dan wordt ze onverwachts in een misdaad gesmeten en ook al is ze het in eerste instantie niet van zin, toch raakt ze geïntrigeerd en zo is ze vertrokken tegen wil en dank. Ze is zo mogelijk nog excentrieker geworden dan voorheen.
Het verhaal begint redelijk eenvoudig maar naarmate je verder komt, begint het uit te deinen, uiteindelijk blijkt de plot niet zo simpel meer. De auteur is er niet in geslaagd om het overzichtelijk te houden en de geloofwaardigheid komt meer dan eens in het gedrang. Creatief is hij echter wel, dat bewezen de twee vorige boeken ook al.
Dood de koning leest net zoals de twee vorige heel erg vlot ook al moet je wel bij de les blijven. Het is meestal spannend en het einde is zelfs uitermate verrassend. Maar tegelijk voelt het hierdoor ongeloofwaardig. Sommige dingen worden ook niet verklaard en dat ontgoocheld toch wel wat. Maar verder is dit een meer dan te pruimen boek ook al kan het niet tippen aan Dood de vader, de eerste in de trilogie.
Eerder: Dood de vader, Dood de engel

Uitgeverij: Xander Uitgevers (2019) - 411 blz.
Oorspronkelijke titel: Il re di denari
Vertaling: Irene Goes & Astrid Molenberg

Geen opmerkingen: