donderdag 10 oktober 2019

De verdwijning van Adèle Bedeau - Graeme Macrae Burnet

Manfred Baumann is een eenling: sociaal onhandig en altijd slecht op zijn gemak. Hij brengt zijn avonden in stilte drinkend door in een rustige bistro in de kleine Franse stad Saint-Louis. Nauwgezet houdt hij Adèle Bedeau in de gaten, tot zij op een dag van de aardbodem verdwijnt. Georges Gorski - een detective die gekweld wordt door zijn onvermogen om zijn eerste misdaad op te lossen - krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek doet Manfreds wereld op zijn grondvesten schudden en dwingt hem om geheimen uit zijn verleden onder ogen te zien.

***

De Schotse auteur Graeme Macrae Burnet debuteerde in 2013 met dit boek en het leverde hem meteen de New Writers Award van de Scottish Book Trust op. Met zijn tweede roman uit 2015 stond hij op de shortlist van de Man Booker Prize. Ondertussen is zijn derde boek verschenen, de tweede met Gorski in de hoofdrol.
Het boek speelt zich af in Saint-Louis in Frankrijk, vlakbij de grens van zowel Duitsland als Zwitserland. Burnet weet het kleine slapende stadje levendig te portretteren, een contradictie in feite. Dit vermeldt hij zelfs in zijn nawoord dat onderdeel uitmaakt van het boek. Dat is een primeur voor mij, nog nooit eerder gelezen en ik heb er dan ook duchtig moeten over nadenken en een klein beetje opzoekingswerk verrichten. Een specialleke dus.
De auteur heeft de personages van zowel Manfred als Gorski zeer realistisch getypeerd. Het is een traag boek, maar ook dit draagt bij tot het vormgeven van deze personages, in feite knap gedaan, ook op psychologisch vlak. De wanhoop van Manfred en zijn beweegredenen zijn zeer realistisch.
Uiteindelijk bleek het ook een zeer goed verhaal te zijn. Je kan je helemaal vinden in de plot. Het is echter een boek dat je moet liggen. Het wordt gepresenteerd als een thriller maar dit is toch net iets teveel gezegd. Het boek is meer een roman, over een eenling die moeite heeft om zich staande te houden in de maatschappij maar daar wonderwel toch in slaagt. Hij staat in feite los van de maatschappij en dat wordt niet altijd even goed begrepen. Dat hij in een eigen wereld leeft, helpt ook niet. Een boek voor de liefhebbers dus.

Uitgeverij: Hollands Diep (2018) - 268 blz.
Oorspronkelijke titel: The Disappearance of Adèle Bedeau
Vertaling: Anne Jongeling

Geen opmerkingen: