maandag 9 juli 2018

Ik zie jou - Clare Mackintosh

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

***

De tweede van Clare Mackintosh na haar blits debuut Mea Culpa. Na een jarenlange carrière bij de politie begon ze in 2011 freelance te schrijven als journalist, nu is ze fulltime schrijfster.
Het boek komt traag op gang maar eenmaal vertrokken, leest het super vlot. Mackintosh heeft toch een mooie insteek verzonnen en een rake. De voorspelbaarheid waarmee we ons verplaatsen kan inderdaad wel eens minder goede bedoelingen oproepen bij sommigen. Iets om over na te denken.
De psychologische uitwerking was niet zo fantastisch in dit boek. Kelly Swift, de agente waarbij Zoë gehoor vindt, is wel een personage dat aanspreekt. Ze draagt een verleden mee van bij haar eerdere tijd bij het politiekorps en moet zich terug bewijzen. Mooi personage dat je in feite later nog wel eens zou willen terugzien.
Het leesplezier lag vrij hoog. Maar dan is er daar de ontknoping. Verrassend was ze, die had je niet zien aankomen, het spreekwoordelijke duiveltje uit het doosje. Ze was echter heel erg ongeloofwaardig. In dit geval wil dit zeggen dat de uitwerking van de plot naar de aanloop van de ontknoping alsook de psychologie te wensen over liet, het klopte niet. Spijtig, vooral omdat het verhaal verder best goed was.
Eerder: Mea culpa

Uitgeverij: De Fontein (2017) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: I See You
Vertaling: Kris Eikelenboom

Geen opmerkingen: