vrijdag 30 maart 2018

Eiland van de angst - Håkan Östlundh

Inspecteur Fredrik Broman is zojuist met zijn gezin van Stockholm naar het eiland Gotland verhuisd, waar hij zijn eerste zomer dienstdoet bij de recherche in Visby. Op een avond wordt hij gebeld door een oude man die klaagt dat er bij het strand al een tijdje een fout geparkeerde Volvo staat met een skibox op het dak. Bij de auto ruikt het vreemd. Naar rottend zeewier.
Aarzelend en met een enigszins ongemakkelijk gevoel rijdt Fredrik naar het strand om een kijkje te nemen. De oude man blijkt gelijk te hebben. Er hangt een onaangename lucht rond de auto. Eén blik in de witte skibox is voldoende om te weten waar de stank vandaan komt. Er ligt een dode man in, of wat er van hem over is.
Dit is het startsein voor een hectische jacht op een wrede moordenaar. In de krantenkoppen van die zomer verandert het anders zo paradijselijke Gotland in "Het eiland van de angst". En als Fredrik en zijn gezin beseffen dat de veroorzaker van die angst ook hun privé-leven binnendringt, verandert hun droom over Gotland in een nachtmerrie.

***

Het eerste boek van Håkan Östlundh in de reeks met Fredrik Broman waarvan er tot nog toe 7 verschenen zijn. Deze Zweedse auteur en journalist studeerde vergelijkende literatuurwetenschappen en ideeëngeschiedenis aan de universiteit van Stockholm. Hij schreef ook scenario's voor televisie en theater. In 2004 kwam Släke uit, vertaald als Eiland van de angst (2010) maar ook als Stank (2007). Het is zijn thrillerdebuut dat zich afspeelt op het Zweedse eiland Gotland, gelegen ten zuidoosten van Zweden in de Oostzee.
Net als De duiker is het gewoon een goed boek. We maken kennis met Fredrik Broman die net verhuisd is naar Gotland en hij krijgt al dadelijk te maken met een gruwelijke moord. Het boek vervolgt traag maar gestadig zijn gang. Er zijn enkele verrassende elementen in verwerkt en maar goed ook. Het boek is immers niet van een nagelbijtende spanning, alhoewel de auteur aan het einde wel zijn best heeft gedaan. De plot is ook best goed maar de schwung ontbreekt. Net zoals bij de personages die gebracht zijn met weinig flair, ze spreken niet tot de verbeelding en blijven vrij vlak.
Toch een derde ster. Omwille van de creativiteit maar ook omdat de plot wel snor zit.
Eerder: De duiker

Uitgeverij: de Rode Kamer (2012) - 350 blz.
Oorspronkelijke titel: Släke
Vertaling: Ron Bezemer en Neeltje Wiersma

Geen opmerkingen: