dinsdag 12 december 2017

Klikspaan - M.J. Arlidge

Inspecteur Helen Grace heeft zoiets nog niet eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur, met twee doden en meerdere gewonden als gevolg. Dit kan niet anders dan opzet zijn. Iemand wil de stad tot de grond toe afbranden.
Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn.
Eén fout kan het einde van Helens carrière betekenen, en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan...

***

Helen Grace is toch een apart personage. Ze worstelt nog steeds met zichzelf en blijkt steeds maar weer reactie op te roepen, nu ook al weer van haar nieuwe baas.
Psychologisch staat de serie niet sterk in haar schoenen, het klopt niet, nog steeds niet. De klemtoon ligt vooral op het verhaal en daardoor komt het al helemaal niet uit de verf en lijkt het er zomaar eventjes bijgesleept te zijn.
Maar niet getreurd, het verhaal leest verder als een trein en verrast af en toe. Wel opletten dat je de personages blijft plaatsen, het zijn er nogal wat. Op het einde heeft Arlidge de lezer willen ontroeren of toch alleszins op het gevoel willen spelen. Helaas grijpen de personages nog steeds niet.
Klikspaan is een thriller die in de lijn ligt van de vorige, maar hij leest vlot en weet af en toe te verbazen.
Eerder: Iene miene mutte, Piep zei de muis, Pluk een roos

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2016) - 443 blz.
Oorspronkelijke titel: Liar Liar
Vertaling: Harmien Robroch

Geen opmerkingen: