vrijdag 27 januari 2017

Nacht in Parijs - Michael Berg

Chantal Zwart geniet in Parijs van de vrijheid die het leven als freelance journaliste haar biedt. Op een nacht krijgt ze een telefoontje van Naomi, een oud-studiegenoot uit Nederland, die haar om hulp smeekt. Naomi is in Parijs meegegaan met een aantrekkelijke Fransman, die dezelfde avond nog aan een hartaanval is bezweken. In paniek heeft ze het op een lopen gezet.
Wanneer Chantal erachter komt dat de man een bekende politicus is, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dit is groot nieuws en zij krijgt de primeur op een presenteerblaadje aangeboden Ze vindt het huis waar Naomi die fatale nacht heeft doorgebracht, maar het lijk is verdwenen. In haar zoektocht naar de waarheid raakt Chantal verstrikt in een web van intriges, leugens en harde criminaliteit...

*****

Mijn eerste kennismaking met Michael Berg en onmiddellijk omver geblazen. Deze Nederlander studeerde Nederlands in Amsterdam en was leerling aan de Kleinkunstacademie. Hij was zanger, muzikant, werkte bij de publieke omroep en schreef liedjes, columns, radioteksten en hoorspelen. In 2004 verhuisde hij naar Frankrijk om er te gaan schrijven en in 2008 kwam zijn eerste thriller uit.
Dit vijfde boek van hem leest als een trein, je kon niet anders dan je telkens verheugen om er verder in te gaan lezen.
Nacht in Parijs heeft een super goed geconstrueerde plot. Niet simpel echter. Er zijn vele verhaallijnen, een uitstapje naar een dagboek, rechtse politiek wordt aan de kaak gesteld, de behandeling van Roma's, zelfs het revolutiejaar 1968 speelt mee. Uiteindelijk zal ook blijken dat al deze dingen het verhaal completeren. Het lijkt bijna té veel om in één boek te zitten, maar toch slaagt de auteur erin om het om te toveren tot een spannend verhaal. En heel lang blijf je in het ongewisse. Wat kan er in hemelsnaam gebeurd zijn. Zelfs het verhaal van de huurmoordenaar werd gepresenteerd en toch bleef het spannend.
De karakters worden slechts miniem uitgewerkt. Enkel hetgeen nodig was voor het verhaal kwam aan bod. Maar het was net genoeg om het verhaal de duiding te geven die het nodig had. Je begrijpt hoe en waarom iedereen handelde en zo verstond je zelfs de huurmoordenaar. Je kon vooral meeleven met Saimir, de jonge zigeuner en met de gepensioneerde maar nu plaatsvervangende hoofdcommissaris Jarre.
Nacht in Parijs is een top boek. Veel actie, spanning en een fantastische plot. Ik vraag me af waarom ik nooit eerder iets las van Michael Berg. En het is dan nog een Nederlandstalig schrijver. Een dikke aanrader.

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 414 blz.

Geen opmerkingen: