dinsdag 2 december 2014

Ik zie alles - Chevy Stevens

Sinds haar jeugd lijdt Nadine aan claustrofobie, en hoewel ze als psychiater alles af weet van dwangmatigheid, heeft ze haar eigen angsten nooit kunnen verklaren. Dan krijgt Nadine in het ziekenhuis een patiënte die een zelfmoordpoging ondernomen heeft, en uit de gesprekken die Nadine met haar voert blijkt dat ze een gedeeld verleden hebben. De vrouw probeerde met haar daad te ontkomen aan de greep van de charismatische cultleider van een sekte, waar Nadine in haar vroege jeugd ook enkele maanden heeft doorgebracht.
Wanneer de vrouw alsnog zelfmoord pleegt, voelt Nadine zich verantwoordelijk voor haar dood en doet ze verder onderzoek naar de sekte. Maar al snel wordt duidelijk dat de sekte ook interesse heeft in Nadine en haar dochter.

***

Dit is het derde boek van Chevy Stevens, binnenkort verschijnt haar vierde in vertaling. Ze heeft iets met psychiatrie me dunkt, in de vorige boeken maakte Stevens gebruik van een psychiater om haar verhaal verteld te krijgen, nu is deze zelf het hoofdpersonage.
De plot zit knap in elkaar en is intrigerend gebracht. Er zit wel wat actie in het verhaal maar toch moet het boek het hebben van de onderwerpen en de psychologische verwerking van de acteurs en hier voornamelijk van Nadine het hoofdpersonage. Het leven in een commune en hoe deze al vlug uitgroeit tot een sekte mét instemming van de leden heeft Stevens mooi beschreven. Hoe ze vooral kwetsbare personen aantrekt en ze ook nog kan weten te overtuigen om zelfs mensonterende handelingen te ondergaan. Als er dan al leden zijn die inzien dat het allemaal helemaal niet oké is, worden ze zodanig bedreigd en onder druk gezet dat het heel erg moeilijk is om weg te gaan. En zelfs als dit uiteindelijk lukt, worden ze niet helemaal losgelaten, ze vormen immers een bedreiging voor de commune.
Dit verhaal over een sekte heeft de auteur heel goed verwerkt in haar boek, met stukken en brokken komt het naar boven. Aan het einde komt ze dan ook nog eens verrassend uit de hoek.
Stevens heeft een goede en meeslepende manier van schrijven, ook op de momenten dat er geen actie is, wordt de lezer toch gepord om verder te lezen. Het is meestal boeiend en interessant alhoewel ze in sommige stukken wel eens in herhaling valt.
Ik zie alles is een goed boek met een origineel verhaal dat boeit en vlot leest.
Eerder: Vermist, Onwetend     

Uitgeverij: De bezige Bij (2013) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Always Watching - Vertaling: Waldemar Noë

Geen opmerkingen: