zaterdag 11 mei 2013

Vijf - Ursula Poznanski

In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, en op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij die aangegeven plek wordt een andere macabare vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten.
Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord, en lijkt de cirkel zich te sluiten. Wie volgt wie, en waarom?

****

Dit is het thriller debuut van een Oostenrijkse jeugdboeken schrijfster en als rode draad heeft ze gekozen voor geocaching, een hobby die ze zelf ook beoefend.
Dat is een schitterende keuze geweest, de plot werd er alleen maar sterker door en origineel is het ook. Ursula Poznanski heeft een degelijke verhaallijn neergepend, dat is het meest in het oog springend in dit boek, zeer knap gedaan. Van in het begin weet de auteur je mee te nemen in het verhaal en ze bouwt het gestaag op. Tot aan het einde blijft het een mysterie hoe nu juist de vork in de steel zit, de ontknoping is uiteindelijk zeer verrassend. 
Haar personages zijn mensen waar je je onmiddellijk thuis bij voelt, ze hebben elk hun eigen persoonlijke troubles. Hier kan de auteur echter nog aan werken, de karakters komen niet helemaal goed uit de verf, ze blijven wat aan de oppervlakte hangen. Maar er kan zeker verder gewerkt worden met dit duo rechercheurs, of het haar bedoeling is zal nog moeten blijken. 
Vijf is een verrassend boek geworden en smaakt naar meer.

Uitgeverij: Cargo/De Bezige Bij (2013) - 393 blz.
Oorspronkelijke titel: Fünf - Vertaling: Bonella van Beusekom

Geen opmerkingen: