maandag 30 juli 2018

Neem mijn ziel - Yrsa Sigurdardóttir

Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare dingen zijn gebeurd, een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?
Advocaat Thóra Gudmundsdóttir wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum - tevens hoofdverdachte in deze moordzaak - om hem te verdedigen. Thóra's naspeuringen brengen enkele zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?

***

De tweede in de reeks met advocate Thóra (in Het laatste ritueel vertaald als Póra) en ook nu wordt ze bijgestaan door de Duitser Matthias Reich. Een goede combinatie deze twee. De puberzoon en de kleinere dochter zijn zijdelings ook weer van de partij.
Geen historische feiten ditmaal maar wel verhalen over geesten. Het verleden komt wel aan bod, er liggen dingen verscholen die invloed hebben op de huidige gebeurtenissen. Daar krijgt de lezer van bij de aanvang van het boek inkijk in.
Het verhaal verloopt traag, van spanning is er niet veel sprake. De plot steekt wel knap in elkaar en er gebeurt genoeg om de lezer bij het boek te houden. Er is wel heel veel gespeculeer over hoe de misdaden in elkaar zitten. Thóra en Matthias moeten heel erg hun best doen om een spoor op te pikken. Er verschijnen genoeg personages die ze kunnen verdenken.
De humoristische dialogen maken het boek aantrekkelijk, altijd een pluspunt. Neem mijn ziel is een goede en originele thriller.
Eerder: Het laatste ritueel

Uitgeverij: The House of Books (2011) - 416 blz.
Oorspronkelijke titel: Sér Grefur Gröf
Vertaling: AnneMarie Lodewijk

Geen opmerkingen: