dinsdag 1 mei 2018

Dodelijke affaire - Peter James

Jodie Bentley had als kind twee grote wensen: mooi zijn en rijk worden. Het eerste heeft ze bereikt met behulp van plastische chirurgie en nu werkt ze hard aan het tweede doel. Haar idee daarover is simpel: je kunt het zelf verdienen of je kunt een rijke man zoeken. Zo’n man trouwen is makkelijk, van hem af komen is lastiger, daarvoor zijn bepaalde vaardigheden vereist, maar oefening baart kunst…
Rechercheur Roy Grace is de Black Widow op het spoor. Meer en meer dringt het tot hem door dat deze moordenaar een zeer gevaarlijke, doortrapte vrouw moet zijn. Hij mag haar niet onderschatten, voordat ze meer slachtoffers weet te maken.

****

Peter James heeft hier al zijn twaalfde boek geschreven met Roy Grace in de hoofdrol, een rechercheur in Brighton.
Een apart verhaal dit boek, een black widow, dat spreekt wel tot de verbeelding en wordt al eens meer gebruikt als basis. Het is niet dadelijk hetgeen je verwacht van Peter James.
Hij heeft een mooie plot in elkaar gestoken. Roy sluit langzaam maar zeker het web rond de vrouw die meedogenloos haar prooi vangt en ermee afrekent. We duiken in het verleden van deze vrouw en zo wordt een en ander duidelijk. De auteur weeft er ook zorgvuldig enkele andere lijnen door, weliswaar nogal wat toevalligheden, maar soit, het past allemaal netjes en leidt tot de ontknoping van deze zoektocht. Vaak zijn het inderdaad kleinigheden die uiteindelijk voor een doorbraak zorgen, maar dan is het kwestie van ze te zien. Roy Grace is natuurlijk op en top rechercheur en weet er als geen ander weg mee.
En dan is er nog een andere ontknoping, in het privéleven van Grace. Daar gaan we niet te veel over zeggen, maar het werd in feite wel tijd want deze verhaallijn begon wat te irriteren doorheen de boeken. Het is wel zo dat ze niet helemaal afgesloten is, en alleen al voor dit wil je zeker zo vlug mogelijk beginnen in het volgende boek.
En even terzijde, een primeur voor mij, dit is het eerste boek dat ik lees als e-book. Ik weet niet zeker of me dit nu wel bevallen is, voorlopig ga ik me nog houden bij echte papieren boeken. Al was het maar omdat er hier ten huize enkel boeken ontleent worden in de bibliotheek. Dit e-book was trouwens ook een ontlening van deze bib.
Peter James is en blijft één van mijn topschrijvers.
Eerder: Op sterven na dood, Ten dode opgeschreven, Doodskus, Dodemansrit, Perfectie, Schijndood, Doodsklok, Als de dood, Tot in de dood

Uitgeverij: De Fontein (2017) - 400 blz.
Oorspronkelijke titel: Love You Dead
Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: