vrijdag 10 november 2017

Tot in de dood - Peter James

De laatste woorden die Jamie van zijn verloofde Logan hoort, zijn in een paniekerig telefoongesprek. Zij is zojuist de ondergrondse parkeergarage van hun flat in Brighton in gereden. Jamie hoort haar gillen en dan is de lijn dood. De politie is er snel maar Logan is verdwenen.
Diezelfde dag graven werklui in een park aan de andere kant van de stad de resten op van een vrouw die ruim dertig jaar geleden als vermist werd opgegeven. Roy Grace en zijn team zien geen verband tussen de twee zaken, maar dan verdwijnt er weer een vrouw in Brighton en opnieuw wordt vlak daarna een vermist persoon opgegraven. Wordt Brighton geconfronteerd met de eerste seriemoordenaar in jaren?

****

Peter James zit met Tot in de dood reeds aan zijn elfde Roy Grace-boek. Het blijft een fascinerend persoon die Roy Grace.
Het valt me hier heel erg op dat het verhaal opgebouwd is uit vele kleine hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven. Zo is er de moordenaar, in het heden en verleden, het ontvoerde meisje Logan, Roy Grace en zijn team uiteraard en dan nog een klein deeltje over het persoonlijke leven van Roy met zijn vrouw Cleo en jonge zoontje Noah en zijn verdwenen en doodverklaarde eerste vrouw Sandy. Dit laatste is in dit boek niet storend zoals het wel was in de vorige Grace-thrillers, het heeft een terechte kleine plaats in het verhaal gekregen.
Geen verrassingen, een en ander is zelfs voorspelbaar, maar het is wel een zorgvuldig opgebouwd verhaal dat afstevent op een knallende finale. De plot zit knap in elkaar.
Peter James doet niet moeilijk in zijn boeken. Ze lezen erg vlotjes en bezorgen je veel leesplezier, dit is meteen de reden voor de vierde ster aangezien het verder in feite gewoon een degelijk en goed politieverhaal is.
Eerder: Op sterven na dood, Ten dode opgeschreven, Doodskus, Dodemansrit, Perfectie, Schijndood, Doodsklok, Als de dood

Uitgeverij: De Fontein (2016) - 364 blz.
Oorspronkelijke titel: You Are Dead
Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: