maandag 17 april 2017

De stad van spiegels - Justin Cronin

Het is stil geworden in de wereld. De Twaalf zijn vernietigd en de honderd jaar durende heerschappij van het duister is voorbij. Langzaam komen de overlevenden weer tevoorschijn, vastbesloten om een nieuw bestaan op te bouwen, en te dromen van de toekomst.
Maar ergens ver weg, in een dode stad, wacht hij af. De Nul. De Eerste. De vader van de Twaalf. De haat die ontbrandde door zijn transformatie laait opnieuw op. En de enige manier om dit vuur te doven is het doden van Amy, het meisje dat is voorbestemd om de mensheid te redden.

****

Derde en laatste deel in De oversteek-trilogie. En dit mag gerust een succes serie genoemd worden. Een fantasy verhaal maar dit primeert niet, het leest evengoed als een thriller of soms zelfs als een roman. Er zit zowat van alles in en dit maakt het zo goed. Het is een reeks die blijft hangen. De viralen kwamen uiteindelijk zelfs in mijn dromen voor en dat is iets dat nog nooit gebeurd is na het lezen van een boek.
Cronin heeft goed nagedacht over de compositie van de drie boeken. In elk boek komen stukken van de tijd voor het jaar Nul voor en dat is ook nu weer het geval. In dit deel gaan we zelfs een heel stuk terug in de tijd, het leven van de Nul, Timothy J. Fanning, wordt uit de doeken gedaan. Het begin van alles.
En dan het verdere verloop in de pogingen van het overlevende groepje van de Eerste Kolonie om de wereld terug te geven aan de mensheid. Dat ze er in slagen weet je al van de start van de serie en toch blijft het spannend en vraag je je af hoe ze er in hemelsnaam zullen in slagen. Het groepje is voor een groot deel uit elkaar geslagen. Er is echter voor ieder een eigen taak weggelegd in de totstandkoming van de vernieuwde samenleving. De auteur heeft dit heel erg goed geconstrueerd. En ook al vreesde ik ervoor, ook het einde gaf voldoening.
Het is niet altijd gemakkelijk om alle spelers te kunnen blijven plaatsen, je leest de drie boeken daarom misschien beter niet te lang uit elkaar. Het gevaar bestaat dan wel dat het wat te veel wordt van het zelfde. Cronin is er net in geslaagd om de lezer te blijven boeien maar langer had de reeks toch niet moeten zijn.
Justin Cronin heeft een top-serie geschreven met De oversteek. Zeer filmisch, een meeslepend verhaal met mooie personages en het is zeer zeker ook spannend. Klasse!
Eerder: De oversteek, De Twaalf

Uitgeverij: De Bezige Bij (2017) - 806 blz.
Oorspronkelijke titel: The City of Mirrors
Vertaling: Mariella Duindam, Stina de Graaf en Pon Ruiter

Geen opmerkingen: