vrijdag 17 maart 2017

De oversteek - Justin Cronin

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt als de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment.
Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden te midden van kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken, een geheim dat de wereld kan redden.

*****

Fantasy, apocalyptisch, vampierachtigen, op het eerste zicht niet men ding. Actie, spanning, absoluut aanwezig in dit boek en dat is dan weer wel men dada. En spannend was het. Veel pagina's en alles uitgebreid beschreven en toch ga je door dit boek alsof het niets is. En het blijft hangen het verhaal. Een mens wil er wel eens over nadenken waarmee we hier zoal mee bezig zijn. Futuristisch? In feite zou het zomaar kunnen zulk een apocalyptisch scenario.
Justin Cronin debuteerde reeds in 2001 met zijn roman Mary and O'Neil en in 2004 verscheen zijn tweede roman De zomergast. In 2010 verscheen dan De oversteek, het eerste deel van de trilogie. De andere twee delen, De twaalf (2012) en De stad van spiegels (2017) zijn ook reeds verschenen. De filmrechten zijn ook al verkocht, dat kun je je echt wel voorstellen.
Cronin heeft verschillende mooie personages gepresenteerd, mensen waarmee je helemaal kunt meeleven en die je zelfs kunnen beroeren. Liefde, familiebanden maar vooral vriendschap zijn de basis in dit epische verhaal.
De eerste delen, zo'n 350 bladzijden in dit lijvige boek, situeert zich in het nu en vertelt hoe de wereld uiteindelijk is kunnen getroffen worden door de virale uitbraak en teloorgang van het grootste deel van de mensheid. Daarna zijn we ongeveer 100 jaar later en volgen we de avonturen van een groepje overlevenden. De plot zit heel erg knap in elkaar en er is veel actie. 
De oversteek is een boek waar je na het dichtslaan nog over nadenkt. Gelukkig kunnen we ons al verheugen op de volgende twee delen. Een knap geconstrueerd boek met levensechte personages waar je je kunt inleven. Spanning en toch een zeker roman gehalte ook. Een dikke aanrader.

Uitgeverij: De Bezige Bij (2010) - 994 blz.
Oorspronkelijke titel: The Passage
Vertaling: Dennis Keesmaat en Boukje Verheij

Geen opmerkingen: