vrijdag 21 oktober 2016

Tom Clancy: In de aanval - Mark Greaney

In Noord-Korea is een jonge dictator aan de macht gekomen die de wereld wil laten zien dat er niet met hem te spotten valt. De ontdekking van zeer waardevolle mineralen in zijn land heeft de economie een impuls gegeven en het verworven kapitaal stopt hij in de ontwikkeling van een grootschalig nucleair programma. In korte tijd ontwikkelt de kluizenaarsstaat zich tot een zeer gevaarlijke speler op het wereldtoneel. En er is nog slechts één extra stap nodig om het perfecte plan te vervolmaken: de eliminatie van de machtigste man ter wereld... de president van de Verenigde Staten: Jack Ryan.

*****

Tom Clancy overleed op 1 oktober 2013. Mark Greaney werkte daarvoor al met hem samen aan drie boeken rond Jack Ryan en na zijn overlijden heeft hij de serie zelfstandig voortgezet, succesvol. In de aanval is de tweede van zijn hand. 
Het is een boek met verschillende lijnen die op een indrukwekkende manier in elkaar passen. Niet simpel om deze compositie te laten slagen maar daar is Mark Greaney wonderwel in gelukt. En daarbij blijft het nog spannend ook. Ik ben helemaal onder de indruk. Historisch gezien ben ik ondertussen ook weer wat bijgespijkerd. Het reilen en zeilen in Noord-Korea is werkelijk hallucinant. Zulke dingen zou je niet mogen lezen in feite, maar de geschiedenis heeft al vaak bewezen dat de werkelijkheid dikwijls gruwelijker is dan je het kan verzinnen.
De manier waarop de politiek in elkaar zit is ook al niet simpel, zwart-wit is het nooit. Het is een vak apart, gelukkig dat er toch nog integere mensen zijn om dingen in goede banen te leiden of om toch net dat ene verschil te maken.
In de aanval is een boek dat je helemaal in zijn greep heeft, het leesplezier ligt dan ook heel erg hoog. Een top boek. Veel actie, spanning en interessante verhaallijnen.
Eerder: In het vizier

Uitgeverij: A.W. Bruna (2016) - 524 blz.
Oorspronkelijke titel: Tom Clancy Full Force and Effect
Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: