woensdag 15 juni 2016

Engelbewaarders - Kristina Ohlsson

Het aan stukken gesneden lijk van een jonge vrouw wordt in een voorstad van Stockholm in een bos gevonden. Ze wordt geïdentificeerd als Rebecca Trolle, een studente die twee jaar geleden is verdwenen. Wanneer Fredrika Bergman en haar team de dood van Rebecca onderzoeken, doen ze nog meer macabere vondsten. Het spoor leidt naar een oudere schrijfster en een obscure club van filmliefhebbers, die zich de Engelbewaarders noemt. De zaak wordt nog ingewikkelder als de naam van Fredrika's geliefde tijdens het onderzoek opduikt. Als de duistere waarheid langzamerhand tot de politie doordringt, is Fredrika gedwongen snel te handelen - maar tot welke prijs?

****

De derde in de reeks Fredrika Bergman & Alex Recht. De Zweedse schrijfster Kristina Ohlsson heeft daarmee een goede serie gecreëerd en ze wordt beter. Ze komt volledig geloofwaardig over.
De plot is volledig in orde, meer zelfs, die is echt heel goed. Ze laat de lezer maar ook het onderzoeksteam lang in het ongewisse en tovert verrassende plotwendingen uit haar hoed. En het was niet simpel, er zijn verschillende verhaallijnen die op bepaalde vlakken in elkaar grijpen maar dan toch los lijken te staan. Maar Ohlsson bewaart het overzicht en de lezer met haar. Je kan dus wel beter bij de les blijven en niet te lang wachten met verder lezen. Dit laatste is echter absoluut geen probleem. De auteur slaagt er in om de lezer gefocust te houden.
Haar personages blijven boeien. Het team had in de vorige boeken problemen met zichzelf maar vooral ook met elkaar als team. Als team hebben ze in dit boek volledig hun draai gevonden, ze werken samen als een goed geoliede machine en zijn heel erg bezorgd voor elkaar. Mooi. Persoonlijk zijn ze ook in rustiger vaarwater terecht gekomen alhoewel Fredrika en haar partner Spencer het een en ander voor de kiezen krijgen. Dat is altijd het mooie aan een reeks en vooral dan een reeks met een team. Het geeft een verhaal net dat tikkeltje meer. De karakters worden over verschillende boeken neergezet en dat heeft meteen het voordeel dat je verder kan gaan met je personages. Interessant voor diegenen die de boeken op volgorde lezen. Maar het hoeft geen probleem te zijn voor occasionele lezers, de personages komen ook voor hen levensecht over voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk.
Kristina Ohlsson heeft reeds verschillende thrillers uitgebracht waarvan vijf in Nederlandse vertaling. En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Met haar karaktervolle en boeiende thrillers is ze een hele aanwinst in de thriller wereld. Een dikke aanrader.
Eerder: Ongewenst, Verzwegen

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 398 blz.
Oorspronkelijke titel: Änglavakter
Vertaling: Ron Bezemer

Geen opmerkingen: