dinsdag 24 mei 2016

Zonder angst - Lisa Gardner

Detective D.D. Warren raakt gewond bij het intensieve onderzoek naar moorden die verdacht veel lijken op die van seriemoordenaar Harry Day. Alleen: Harry Day is al veertig jaar dood. Het spoor leidt naar zijn twee dochters. Shana Day trad in haar vaders voetsporen en zit al jaren vast voor meerdere moorden. Zijn andere dochter Adeline werkt inmiddels als psychiater en heeft een zeldzame genetische aandoening waardoor ze geen pijn kan voelen. D.D. Warren gaat op bezoek bij Adeline. Hoe kan haar zus, die al tien jaar eenzaam is opgesloten, de belangrijkste verdachte zijn voor deze brute moorden? Of is Adeline zelf misschien beïnvloed door haar vader?

****

Lisa Gardner heeft ondertussen al heel wat boeken op haar naam staan. Ze is en blijft zonder meer een grote aanwinst in het thrillerlandschap. 
Ze weet als geen ander steeds een originele plot in elkaar te steken en verrassende wendingen zijn ook nu ruim vertegenwoordigd. Af en toe komt de moordenaar aan het woord en verder wisselt het verhaalperspectief tussen enerzijds Adeline Day en anderzijds D.D. Warren. Beiden zijn interessant om te volgen. Adeline Day omwille van haar uitzonderlijke aandoening. We zijn weer wat wijzer geworden. En D.D. Warren heeft een heel ernstig ongeluk op de eerste plaats delict. Beiden zijn hierin elkaars tegenpolen, de ene kan geen pijn voelen en de andere voelt niets anders dan pijn. Hoe ze er beiden hebben mee leren omgaan, is toch wel een openbaring om te lezen. 
Hoe Gardner het verhaal in elkaar gepuzzeld heeft en opgebouwd, is werkelijk mooi. Hoe ze het brengt ook. En als dan eindelijk een mogelijke dader in het vizier komt, ben je weer verrast.
De personages zijn psychologisch goed omkaderd. En dan hebben we het niet alleen over Warren en Adeline. Ook haar zus Shana wordt uitgelicht alsook de kleinere personages. Een plezier om te lezen.
We kunnen niet anders zeggen dan dat Gardner met Zonder angst weer een top boek geschreven heeft. Spannend, psychologisch goed onderbouwd, interessante gegevens, maatschappelijke betrokkenheid en vooral een steengoed verhaal.
Eerder: Verdwenen, De leugenaar, Spaar het meisje, Korte metten, Doodverklaard, In haar naam, Aangeraakt

Uitgeverij: De Bezige Bij (2015) - 443 blz.
Oorspronkelijke titel: Fear Nothing
Vertaling: Els Franci-Ekeler

Geen opmerkingen: