dinsdag 17 mei 2016

De stenen aap - Jeffery Deaver

Lincoln Rhyme is terug en levert vanuit zijn rolstoel weer een staaltje ongeëvenaard forensisch speurwerk. De vermaarde criminoloog is vanaf zijn nek verlamd en compenseert zijn handicap met zijn hersenen en met de armen en benen van zijn geliefde assistente Amelia Sachs.
Het duo wordt door de FBI en IND te hulp geroepen om een vrachtschip te traceren dat met illegale Chinese immigranten onderweg is naar New York. Aan boord is ook de beruchte mensensmokkelaar die De Schim wordt genoemd. De aanhouding van het schip loopt uit op een catastrofe en Rhyme en Sachs moeten nu De Schim te pakken zien te krijgen voordat hij de twee gezinnen die van het schip ontsnapt zijn en in het doolhof van Chinatown zijn ondergedoken, kan opsporen en vermoorden.

****

Jeffery Deaver is een klasbak, hij presteert het steeds weer om een verrassende plot neer te zetten met plotwendingen om U tegen te zeggen. Zo nu niet anders.
In De stenen aap kunnen we weer genieten van het ongewone speurdersduo Rhyme en Sachs. En ook al zit Rhyme in een rolstoel en is zo goed als helemaal verlamd vanaf zijn nek, het is weer volop actie. Zijn assistente Amelia Sachs zorgt hiervoor, ze sleept de lezer helemaal mee in haar onderzoek en acties. Soms levensbedreigend maar Rhyme loodst haar er goed doorheen. 
Het thema is nog altijd zeer actueel, deze tijd zelfs nog meer dan ooit. Hier horen we ook eens de kant van de vluchtelingen en hoe ze uitgebuit worden, schrijnend. En zo tussendoor nog wat historische feiten, weetjes en zelfs levens wijsheden, al dan niet van het Chinese front. Een mens kan er al eens over nadenken.
Hoe Rhyme en Sachs het onderzoek voeren is schitterend om te lezen. Via het forensisch onderzoek komen ze heel veel te weten over De Schim en waar ze hem moeten zoeken. Ook de vluchtelingen kunnen ze op die manier opsporen. Ze blijven echter meestal toch een stap achter, de corruptie tiert blijkbaar welig. Zo blijft het wel heel erg spannend.
De stenen aap is een knap boek met een actuele problematiek. Spannend en verrassend en een plezier om te lezen. Jeffery Deaver did it again.
Eerder: Het gebroken raam, De slaappop, Spanningsveld, Carte Blanche, Onder druk, Schijnbeweging, Idolaat, De moordkamer

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2003) - 408 blz.
Oorspronkelijke titel: The Stone Monkey
Vertaling: Mariëtte van Gelder

1 opmerking:

My Paperblank zei

Klinkt goed! Alleen de omschrijving van het duo al..