donderdag 7 april 2016

Zwarte lijst - Brad Thor

Ergens in de Verenigde Staten houdt de regering in het diepste geheim een lijst bij. Een zwarte lijst. Leden van het Amerikaans congres krijgen hem nooit te zien, alleen de president en een geheim team van adviseurs is van het bestaan ervan op de hoogte. Als je naam er eenmaal op staat, gaat hij er niet meer vanaf... totdat je komt te overlijden.
Iemand heeft de naam van contraterrorisme-agent en ex-Navy SEAL Scot Harvath op de lijst gezet. En niet alleen die van hem, maar die van iedereen binnen de Carlton Group, zijn opdrachtgever. Met als gevolg dat Harvath de getrainde moordenaars die eropuit zijn gestuurd om hem uit te schakelen van zich af moet zien te schudden zodat hij met zijn nog levende teamleden in contact kan komen.
Hij komt er al snel achter dat een van hen zeer gevoelige informatie in handen heeft gekregen waaruit blijkt dat enkele hooggeplaatste figuren binnen het ministerie van Defensie en de NSA de hun beschibare technologie en wetten misbruiken voor hun eigen sinistere plannen. De vraag is of Harvath kan voorkomen dat de Verenigde Staten getroffen worden door de meest verwoestende terroristische aanval ooit.

***

Brad Thor volgde een cursus creative writing aan de Universiteit van Southern California, met groot succes trouwens, en werkte in de televisiewereld. Hij was daar o.a. expert op het gebied van terrorismebestrijding, dat blijkt wel duidelijk in Zwarte lijst, het eerste boek van zijn hand in Nederlandse vertaling. Hij is nochtans al sinds 2002 actief als schrijver. 
Zwarte lijst is voornamelijk een boek met snelle en blitse actiescènes, je kan je zo een filmische voorstelling maken van het boek, op zijn Amerikaans wel te verstaan. Ook zijn personages spreken onmiddellijk tot de verbeelding. Brad Thor mag dan wel gebruik maken van fictieve personages, de basis van zijn verhaal is toch gebaseerd op feiten. In 2008 heeft hij zelfs een Black Ops-team gevolgd in Afghanistan, deze en andere research klinkt geweldig hard door in het boek. 
Het voornaamste thema in het boek is het Big Brother is watching you element. Fictie of realiteit? Thor laat het alleszins allemaal heel erg geloofwaardig klinken. Privé en internet gaan niet erg goed samen en dat zul je geweten hebben na het lezen van dit boek.
Zwarte lijst is een goed actie boek dat leest als een trein en super spannend is. En na het lezen ben je toch ook nog wel een beetje wijzer geworden. Een echte aanrader als je al eens van een snel actieboek houdt, ik heb er alleszins van genoten.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2012) - 345 blz.
Oorspronkelijke titel: Black List
Vertaling: Janet Limonard-Harkink

Geen opmerkingen: