dinsdag 19 april 2016

Denken aan vrijdag - Nicci French

Uit de Theems wordt het lijk van een man gevist. Hij is onherkenbaar, want hij heeft al een tijd in het water gelegen. Zijn keel is doorgesneden. Het enige aanknopingspunt is het polsbandje van een ziekenhuis dat hij draagt, met daarop de naam DR. F. KLEIN.
Algauw blijkt dat psychotherapeute Frieda Klein een zeer persoonlijke band met het slachtoffer had en wordt ze als de belangrijkste verdachte van het misdrijf gezien. Frieda heeft vanwege haar verleden goodwill bij het politiekorps verspeeld, maar gelukkig heeft ze vrienden die bereid zijn om voor haar tot het uiterste te gaan...

**

Vrijdag, vijfde dag in de week en dus het vijfde deel in de Frieda Klein-serie, daar moet je nu eens niet hard over nadenken. 
Dit deel is iets anders van opzet. Een misdaad oplossen terwijl je zelf de hoofdverdachte bent en aangeklaagd gaat worden. Geen simpele opdracht, temeer omdat je je vrienden hiermee ook al helemaal in de problemen brengt. Heel het boek draait hier rond. Er is een moord gepleegd en die moet opgelost worden. Simpel. Hiermee bedoel ik dat het een redelijk eenvoudig verhaal is. Geen indrukwekkende plot. Het verhaal gaat kalm zijn gang.
Spannend is het ook niet direct. Het gaat eerder traag ook al klinkt het begin boeiend. Niet veel verrassingen alhoewel wel moet gezegd worden dat de clou dit wel is. Er wordt vaak verwezen naar de vorige delen in de reeks, redelijk overbodig lijkt me. Het is immers een serie die je toch best in volgorde leest, ook al wordt beweerd dat de delen zelfstandig te lezen zijn. Dat is uiteraard wel zo, maar dan ben je volgens mij toch totaal niet mee, niet met het verhaal en de rode draad er door heen, maar ook niet met de personages. En dan zijn de verwijzingen zelfs misschien onbegrijpelijk, voor zover ik dat kan inschatten. 
Anders is het echter geen slecht boek. Het leest vlot en je bent toch benieuwd hoe het gaat aflopen voor Frieda. En voor haar vrienden. Een minder deel in de reeks dus maar best goed te lezen.
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag, Donderdagskinderen

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2015) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Friday on My Mind
Vertaling:  Caecile de Hoog en Noor Koch

2 opmerkingen:

Tam Tam zei

Ben dit boek momenteel ook aan het lezen en vind het ook beduidend minder dan de vorige van de reeks (maar ga het wel uitlezen)

Heidi zei

Moet je zeker doen Tam Tam, het leest goed hoor.