maandag 25 april 2016

De kolibrie - Kati Hiekkapelto

Een moord in het bos. Het slachtoffer: een jonge vrouw, in haar zak een amulet met een exotische beeltenis. Het moordwapen: een hagelgeweer.
Een tweede moord: dezelfde omgeving, dezelfde methode, hetzelfde sieraad. Op grond waarvan kiest de moordenaar zijn slachtoffers uit? Houden de sieraden verband met een geheime cult? Wie is de volgende die sterft?
Anna Fekete, die als kind tijdens de oorlog in Joegoslavië naar Finland is gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur in een Noord-Finse stad als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt. De situatie wordt er niet makkelijker op wanneer haar partner Esko openlijk zijn racistische opvattingen spuit. Verder is er nog het Koerdische meisje Bihar dat kopzorgen veroorzaakt. Uit angst voor eerwraak neemt zij contact op met de politie, maar tijdens de verhoren slikt ze haar woorden weer in. Als Anna haar nu de rug toekeert en Bihar iets overkomt, zou ze het zichzelf nooit kunnen vergeven.

***

Een debuut dat er helemaal mag wezen. Kati Hiekkapelto is een Finse schrijfster, ze is opgeleid tot remedial teacher, zij bieden ondersteuning aan leerlingen met bepaalde leer- of gedragsproblemen. Zo heeft Hiekkapelto lesgegeven aan immigranten. Ook heeft zij ooit gewoond in de Hongaarse streek in Servië. Deze zaken lees je terug in dit boek.
Anna Fekete is op tienjarige leeftijd geïmmigreerd vanuit Servië naar Finland en heeft nogal eens te maken met racistische opmerkingen. Haar partner Esko loopt hierin voorop en dat reeds op Anna's eerste werkdag als rechercheur. En ze krijgt daarbij ook al dadelijk te maken met een moordonderzoek en worstelt ook nog eens met haar eigen. Haar gezondheid begint er onder te lijden en zo ook haar onderzoek.
De kolibrie is een erg goed misdaadverhaal, niet meer maar zeker ook niet minder. Het verloop van het onderzoek, dat ook regelmatig vastzit, is niet altijd even spannend en het verloopt traag. Heel af en toe wordt de lezer echter toch nog verrast. Afwisseling is er ook, elke moord brengt andere invalshoeken met zich mee en andere onderzoekspistes. En daarnaast is er nog het verhaal van Bihar. 
Een mooie compositie dit boek en zeker het lezen waard. Waarom het De kolibrie heet, kom je op een gegeven moment te weten en is een interessant gegeven. Een meer dan goed te pruimen boek.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2016) - 351 blz.
Oorspronkelijke titel: Kolibri
Vertaling: Annemarie Raas

Geen opmerkingen: