donderdag 31 maart 2016

Onderstroom - Arnaldur Indridason

In een woning vlak bij het centrum van de stad ligt een jongeman in een plas bloed, maar er zijn geen sporen van inbraak. Omdat Erlendur met vakantie is in de Westfjorden, neemt zijn collega Elínborg de zaak op zich. In het huis van de jongen wordt onder andere een paarse sjaal aangetroffen die een penetrante geur verspreidt, en een narcotisch middel. Alles wijst erop dat de vermoorde een verkrachter was. Of heeft iemand de spullen daar met opzet neergelegd?
Tijdens het zenuwslopende onderzoek komt Elínborg terecht in een neerwaartse spiraal van geweld en psychologische wreedheid. Onderstroom is een meesterlijke roman over misdaad en justitie, gerechtigheid en straf, die je niet onberoerd laat.

***

IJslander Arnaldur Indridason, journalist en freelance schrijver, publiceerde in 1997 zijn eerste boek en sindsdien is hij in vele landen een gerespecteerd en gewaardeerd schrijver. En dat is helemaal terecht.
Dit is een boek in de reeks rond Erlendur Sveinsson en zijn team maar collega Elínborg neemt hier de honneurs waar. Zo doende leren we haar wat beter kennen, ook zij ondervindt enkele problemen aan het thuisfront. In haar werk komt ze als een zeer bekwame, betrokken en meelevende persoon naar voor. Dat geeft een geruststellend gevoel aan de lezer, hoe raar dit ook moge klinken.
Met logisch denken en nauwgezet speurwerk en tevens met veel geduld duikt Elínborg in het mysterie rond de gewelddadige dood van een man. Aangezien het boek begint met de zoektocht van deze naar een slachtoffer en hij er eentje vindt, is het van in het begin duidelijk dat hij een verkrachter is. Het was daarna een plezier om te lezen hoe Elínborg langzaam maar zeker het gebeurde ontrafelt. Het ene puntje leidt naar een ander. 
Onderstroom heeft een zeer goede plot en is nog verrassend ook. De maatschappelijke betrokkenheid van de auteur ligt ditmaal bij het nauwelijks straffen van verkrachters en plegers van seksuele delicten. Slachtoffers blijven totaal in de kou staan, voelen zich alleen en in de steek gelaten, vaak voelen ze zich ook nog eens schuldig aan het gebeuren. Een zeer oud probleem dat nog altijd actueel is. Vaak doen slachtoffers niet eens de moeite om aangifte te doen.
Onderstroom is een goed boek met een goede plot, mooi rechercheurs werk. Af en toe is het zelfs spannend. Elínborg is een fijn personage.
Eerder: Moordkuil, Engelenstem, Grafteken, Winternacht, Onderkoeld

Uitgeverij: Querido (2010) - 255 blz.
Oorspronkelijke titel: Myrká
Vertaling: Adriaan Faber

Geen opmerkingen: