maandag 14 maart 2016

De onderkant van sneeuw - Ilse Ruijters

Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar het verleden achtervolgt haar: ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin staat dat ze nog voor het eind van het jaar zal leren hoe het voelt om je dochter te verliezen. Wie in haar omgeving probeert haar gek te maken, of is ze zélf niet meer te vertrouwen na 'de moord' die ze heeft gepleegd? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Irenes beklemmende strijd leidt haar tot in de diepste krochten van haar psyche, steeds verder weg van haar familie, vrienden en haar 'oude ik'.

***

Ilse Ruijters is een schrijfster in hart en nieren. Ze studeerde communicatiewetenschappen in Amsterdam met als specialisatie media entertainment. Toen ze in 2008 een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent won, ging ze freelance aan de slag als schrijfster, fulltime. In 2014 verscheen haar debuutthriller De onderkant van sneeuw waarmee ze de Hebban thriller debuutprijs 2015 in de wacht sleepte. Binnenkort (maart 2016) kunnen we haar tweede thriller in de winkelrekken verwachten.
Dit debuutboek mag gerust een succes genoemd worden. Ruijters heeft de gemoedstoestand van Irene zeer treffend beschreven, de lezer kan zich helemaal inleven in deze vrouw die zich extreem schuldig voelt en eenzaam is, ook al heeft ze een liefdevol gezin. En dan wordt Irene bedreigd en belandt ze helemaal in een neerwaartse spiraal, het lijkt alsof ze echt niemand meer kan vertrouwen. Het verhaal heeft een crescendo verloop, de spanning stijgt van subtiel naar expliciet. Daar zorgt niet alleen de empathie voor waarmee Ruijters schrijft maar ook de manier waarop ze haar verhaal opbouwt alsook hoe het verhaal in elkaar zit.
Een goede plot maar er zit wel een zekere mate van voorspelbaarheid in. In die zin dat je op een gegeven moment begint door te hebben hoe het in elkaar kan zitten. En als die verwachting dan ook nog uitkomt, is dat wel spijtig.
De onderkant van sneeuw is een goede psychologische thriller die vooral een vrouwelijk publiek zal aanspreken. Mooie cover ook.

Uitgeverij: The House of Books (2014) - 303 blz.

Geen opmerkingen: