dinsdag 29 maart 2016

De geheugenman - David Baldacci

Tot twee keer toe veranderde het leven van Amos Decker voorgoed. De eerste keer was bij een footballwedstrijd, zijn allereerste als professional. Een harde klap tegen zijn hoofd maakte een einde aan zijn carrière voordat deze goed en wel begonnen was. Maar het ongeluk had ook een bizarre complicatie: vanaf dat moment kon Decker nooit meer iets vergeten.
De tweede keer was toen hij als politierechercheur thuiskwam van een stakeout en hij de lichamen van zijn vrouw, dochtertje en zwager vond. Vermoord. Wie de dader was, was net zo onduidelijk als het mogelijke motief. En niet in staat om ook maar een enkel detail van die gruwelijke nacht te vergeten, stortte Decker in. Hij nam ontslag, raakte zijn woning kwijt en eindigde als dakloze.
Maar dan, een jaar later, geeft een man zichzelf aan en legt een bekentenis af. Tegelijkertijd doet een schokkende gebeurtenis de stad op haar grondvesten schudden en wordt Decker gevraagd om de politie bij het onderzoek te assisteren. Vastbesloten om voor eens en altijd uit te zoeken wat er die nacht precies is gebeurd, zegt hij toe. Om de waarheid boven water te halen, moet hij zijn bijzondere gave gebruiken.

****

Baldacci heeft met dit boek een andere weg ingeslagen. Geen figuren meer uit de top regionen van Washington D.C. en we volgen een ex-rechercheur die een misdaad moet oplossen. Dit doet hij samen met zijn ex-partner, hij werd immers gevraagd om te assisteren in het onderzoek naar een zeer gewelddadige aanval op een school. Daar hoor je de laatste jaren al eens meer van, zeer actueel thema. De actie staat hier op een lager pitje dan we van deze auteur gewoon zijn, maar het detective gehalte ligt dan weer veel hoger. Baldacci heeft dit echter met verve gedaan. En ook de keuze voor een nieuwe serie met de speciaal getalenteerde Amos Decker als protagonist is een schot in de roos.
Deze Amos stortte in na de moord op zijn gezin en belandde uiteindelijk zelfs op straat. Dit concept zijn we nog al eens tegen gekomen, bij het Zweedse duo Björlind (Tom Stilton in o.a. Springvloed). Een interessant concept toch. Amos heeft dan ook nog een speciale aandoening: hyperthymesia (ook al eens gelezen bij Alison Gaylin) en daarbij ook nog synesthesie. Alles bij elkaar dus een zeer interessant personage. 
De plot is echt goed in elkaar gezet, de puzzelstukjes duiken slechts met mondjesmaat op en het onderzoek verloopt moeizaam. Schitterend om deze evolutie te volgen in het boek. En het duurt dan helemaal tot het einde eer de samenhang duidelijk wordt. Dit op zich zorgt al voor spanning bij de lezer. Zoals gezegd is er minder actie dan in zijn eerdere boeken, maar er gebeuren toch regelmatig spannende dingen en van verrassende plotwendingen is Baldacci zeker ook niet vies.
De geheugenman is een boek dat je met veel plezier leest, vanaf de eerste bladzijde zit je helemaal in het verhaal. Een goede plot, onvoorziene plotwendingen en interessante personages maken het boeiend én ook spannend. Laat die volgende Amos Decker-thriller maar komen, je wil hem absoluut terug zien.
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim, Rechteloos, Onschuldig, De zesde man, Vergeten, Doelwit, De aanslag

Uitgeverij: A.W. Bruna (2015) - 390 blz.
Oorspronkelijke titel: Memory Man
Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: