dinsdag 2 februari 2016

Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen 'Jess en Jason'. Hun leven is - in Rachels ogen - perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

****

Paula Hawkins is in 1972 geboren in Zimbabwe en groeide daar op tot ze op haar zeventiende verhuisde naar Londen waar ze nog steeds woont. Ze is journaliste. In 2009 begon ze met het schrijven van romantische komedies. Het meisje in de trein is haar thrillerdebuut dat wereldwijd de bestsellerlijsten bestormt en waarvan de filmrechten gekocht zijn door DreamWorks. Een schot in de roos.
Rachel is een apart personage. Het wil nu lukken dat dit het tweede boek op rij is dat ik lees waar het hoofdpersonage alcoholiste is, dat was raar en verwarrend. Het was niet altijd even gemakkelijk als lezer om je betrokken te voelen bij Rachel, ze roept niet echt warme gevoelens op.
Het verhaal wordt verteld door de ogen van verschillende personages, allemaal vrouwen. Korte hoofdstukken, tijds- en naamsaanduiding bovenaan. Opmerkelijk zijn de 'ochtend' en 'avond' aanduidingen elke dag. Het is echter logisch, Rachel zit elke dag 's ochtends op de trein naar Londen van 8.04 uur en 's avonds op die van 17.56 uur terug. Haar treinritten vormen de basis van dit verhaal en dus ook het ritme in het boek.
Hawkins heeft haar karakters goed uitgewerkt. Zowel van Rachel als van Megan kom je veel te weten. Het boek krijgt 'body' hierdoor. Ook de plot is ingenieus uitgewerkt. Door zo dikwijls van perspectief te wisselen is het niet maar gewoon een spannend verhaal. Je kan zeker meedenken met heel het gebeuren.
Nochtans kan ik er goed inkomen dat dit boek bij sommigen niet goed ontvangen wordt. Zeker de eerste helft kan als traag ervaren worden. Ook later zijn er nog slappe passages te bespeuren. Maar aangezien het korte hoofdstukken zijn, is er altijd wel weer een nieuwe gebeurtenis die je aandacht opeist en je terug in het verhaal brengt.
Alles bij elkaar is dit een meer dan goed boek. Ik kan me de verfilming helemaal voorstellen, meer nog, het lijkt er zelfs naar geschreven. Het meisje in de trein is zeker een aanrader voor de liefhebbers van literaire thrillers. Drie sterren zou ik zeggen maar omdat er enkele mooie en verrassende plotwendingen waren toch nog een vierde ster. 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2015) - 357 blz.
Oorspronkelijke titel: The Girl on the Train
Vertaling: Miebeth van Horn

Geen opmerkingen: