dinsdag 27 oktober 2015

Zwarte dageraad - Cilla & Rolf Börjlind

Olivia Rönning wordt op een zaak gezet in de provincie Skåne. In een naburig stadje is een gruwelijke kindermoord gepleegd. Enkele dagen later volgt er nog een, in de omgeving van Stokholm: bij beide kinderen is de nek gebroken. De moorden veroorzaken een schokgolf door het hele land.
Mette Olsäter van de Rijksrecherche is betrokken bij het onderzoek. Ze verdenkt een racistische groepering. Maar als een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Forensische Wetenschappen iets op het spoor komt en contact opneemt met Mette, geeft de uitslag deze zaak een onverwachte wending...

****

Het schrijversduo Börjlind heeft andermaal een spannende en zeer filmische thriller afgeleverd.
Ze zetten mooie karakters neer, psychologisch weer wat meer uitgediept en we leren ze weer een beetje beter kennen, elk met zijn eigen persoonlijke issues. Altijd fijn om toffe personages op te volgen in een goede serie.
Ook al is het politieonderzoek niet helemaal geloofwaardig, onwaarschijnlijke toevalligheden, toch is het een plezier om dit te volgen. De auteurs hebben verschillende verhaallijnen en onderzoeksmogelijkheden in het onderzoek en dat maakt het boeiend. Hun maatschappelijke betrokkenheid komt ook aan bod, ditmaal de werking van racistische groeperingen. Niet te geloven hoe de breinen van sommige mensen werken en wat voor een gevolgen deze hebben.
Zwarte dageraad is niet altijd een geloofwaardig verhaal, maar dat buiten beschouwing gelaten, is het een super spannend boek dat veel leesplezier schenkt.
Eerder: Springvloed, De derde stem  

Uitgeverij: A.W. Bruna (2015) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Svart gryning - Vertaling: Corry van Bree

Geen opmerkingen: