dinsdag 22 september 2015

Laat me niet alleen - Gilly Macmillan

Op de dag dat Ben, de achtjarige zoon van Rachel Jenner, vermist raakt stort haar wereld in. Ze is in paniek over de verdwijning van haar zoon en compleet onvoorbereid op de felheid waarmee ze wordt aangevallen door de media. Van de krant tot blogs: iedereen heeft een mening over haar. Ze liet Ben eventjes alleen en nu is hij verdwenen - het hele land vindt dat zij schuld aan zijn verdwijning heeft.
Maar wat heeft er werkelijk die middag plaatsgevonden? Radeloos gaat ze naar hem op zoek. Gevangen tussen angst over het lot van haar zoon, de druk van het politieonderzoek en van de publieke opinie moet Rachel de afschuwelijke waarheid onder ogen zien: er is niemand, zelfs niet in haar familie, die ze kan vertrouwen...

****

Laat me niet alleen is een spannend boek gebleken ook al zou je dat in het begin niet gezegd hebben.
Van opbouw is het zeker origineel. Een jaar na de gebeurtenissen vertellen Rachel en Jim elk het verhaal. De auteur gebruikt korte hoofdstukken voor deze wisselende perspectieven. Daarnaast zijn er dan ook nog de verslagen van de besprekingen tussen Jim en psychotherapeute Francesca Manelli die ook de gebeurtenissen verduidelijken.De lezer krijgt een compleet overzicht op die manier en de spanning wordt zo ook stelselmatig opgebouwd. Verrassende plotwendingen maken het plaatje compleet. Een plot om U tegen te zeggen.
Gilly Macmillan viseert in dit verhaal de media en dan specifiek de sociale media. Wat in de krant komt, of op tv en radio is weliswaar een schets van de gebeurtenissen of de feiten, maar het is altijd een 'gekleurde' schets, een interpretatie. Alleen al wat precies verteld wordt of niet, kan al een verdraaiing van de feiten zijn. Om het cru te stellen, zoveel mensen, zoveel verschillende feiten.
En in de sociale media gaat het dan nog een stapje verder. Iedereen spuit hier te pas en te onpas zijn mening en dit vaak slechts nog maar aan de hand van korte artikels.
Het hoofdpersonage en haar familie krijgen heel wat te verduren hierdoor. Het moet verschrikkelijk zijn om dit allemaal over je heen te krijgen en dit in zulk een extreem harde periode in je leven. Gilly Macmillan is er heel erg goed in geslaagd om dit aan de kaak te stellen. 
Psychologisch is het boek goed uitgewerkt. Macmillan gaat niet op alle personages even diep in maar dat was ook niet bedoeling veronderstel ik.
Ze is er in ieder geval in geslaagd om haar boek heel erg mooi op te bouwen en een beklemmende sfeer neer te zetten. De lezer wordt alleszins meegesleurd in dit verhaal. Een prachtig debuut.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2015) - 488 blz.
Oorspronkelijke titel: Burnt Paper Sky - Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé

Geen opmerkingen: