zondag 27 september 2015

Ik reis alleen - Samuel Bjørk

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.
Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

*****

Ik reis alleen is een super spannende debuutthriller en een rasechte pageturner. Een seriemoordenaar die moet gezocht worden én gestopt.
Het was een plezier om te lezen hoe de rechercheurs van het ene spoor naar het andere gaan. Het is ook een team dat tot de verbeelding spreekt. Een pas aangeworven IT nerd met een zwangere vriendin, Holger Munch die teruggeroepen wordt na de opheffing van zijn speciale onderzoeksteam en dan Mia Krüger, ook een geval apart. Ze had zich verstopt op een eilandje waar ze hét voorbeeld van een depressieve vrouw leek te zijn maar dan toch geprikkeld wordt om zich te gaan inzetten voor de zaak.
Alle personages hoe klein hun rol ook is, krijgen duiding. En dat is nog een groot pluspunt. Het verhaal krijgt daardoor meer diepgang en het komt de plot alleen maar ten goede. Het is dan natuurlijk wel kwestie van je aandacht niet te laten verslappen om ze uit elkaar te houden. Maar dit is uiteindelijk niet moeilijk, het boek is zo spannend en vlot geschreven dat er niet veel tijd overgaat tussen het boek beginnen en het dichtklappen.
De plot is vakkundig geconstrueerd en de plotwendingen zijn verrassend. Er zijn niet alleen vele personages maar zij brengen ook vele verhalen mee, al dan niet persoonlijke. Samuel Bjørk is er in geslaagd om al deze verhaallijnen goed uit te werken en dan nog eens mooi te laten samenkomen aan het eind. De lezer kan het boek dichtslaan met een zeer tevreden gevoel. Het is zo'n boek dat 'af' is.
Samuel Bjørk heeft dit thrillerdebuut op meesterlijke wijze geschreven. En daarbij kwam hij soms zelfs ook nog grappig uit de hoek. Als je al ergens spijt van zou hebben, is dat het boek uit is voor je het goed en wel beseft.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2013) - 399 blz.
Oorspronkelijke titel: Det Henger en Engel Alene i Skogen - Vertaling: Renée Vink

Geen opmerkingen: