woensdag 26 augustus 2015

Wraakgodin - Bernhard Aichner

Acht jaar na de dramatische dood van haar ouders op zee heeft Blum een goed leven opgebouwd. Het familiebedrijf, een begrafenisonderneming, is succesvol en ze is getrouwd met Mark, met wie ze twee kinderen heeft. Maar dan stort haar wereld in: Mark, politieman, komt voor haar ogen om bij een hit-and-run. Blum is er kapot van. Bij toeval ontdekt ze dat zijn dood eerder op moord wijst dan op een ongeluk. Zodra ze weet waarom hij moest sterven, slaat ze toe. Genadeloos...

****

Wat een schitterend debuut. Dit is zo'n boek waar je achteraf nog over nadenkt. Kan dit? Of niet? Begrijpelijk of niet? Een boek dat je bij de kladden grijpt.
Het verhaal is niet moeilijk maar is niet altijd even logisch verteld. Het heeft een originele verhaaltechniek die je niet goed kan verwoorden. Niet gewoontjes die schrijfstijl van Bernhard Aichner.
Ook zijn hoofdpersonage is geen doorsnee vrouw. Ze doet dingen die je niet voor mogelijk houdt en toch kan de lezer haar begrijpen. Ze heeft in haar jeugd zoveel meegemaakt en dan nu het verlies van haar man waar ze zielsveel van houdt. Dan komt ze ook nog zulke verschrikkelijke dingen te weten, een zaak waar haar man aan werkte en waar zij zich tegen wil en dank uiteindelijk in smijt.
De auteur heeft Blum alsook haar man Mark op zo'n manier vorm gegeven en bedacht dat ze beiden 'mooie' mensen zijn, in de zin van goed, begrijpend. Ze geven bijvoorbeeld een dief, maar eentje die steelt omdat hij honger heeft, een kans en geven hem werk. En ze steunen elkaar hier onvoorwaardelijk in. Het is deze tweespalt in dit boek die je doet nadenken en van het boek iets speciaals maakt.
Wraakgodin is ook een spannend boek. Het is geen dik boek en het mist daardoor een diepere uitwerking. En toch stoort het niet. Je wordt sowieso gegrepen en je leeft mee met de personages.
Wraakgodin is een prachtig debuut met 'mooie' personages ook al roepen hun daden dit gevoel soms niet meteen op.

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2014) - 302 blz.
Oorspronkelijke titel: Totenfrau - Vertaling: Roelof Posthuma

Geen opmerkingen: