donderdag 23 juli 2015

In de schaduw van de maan - Elizabeth Haynes

Op een vroege herfstochtend wordt het team van hoofdinspecteur Louisa Smith naar twee nieuwe zaken geroepen. Bij een boerderij in de buurt is het levenloze lichaam gevonden van een jonge vrouw, volledig onder het bloed. Een tweede vrouw lijkt zelfmoord te hebben gepleegd door met haar auto in een ravijn in te rijden.
Terwijl het team de feiten ordent en bewijzen verzamelt, ontstaat er langzaam een beeld van wat er in die fatale nacht is gebeurd en hoe het lot deze twee vrouwen heeft samengebracht.

***

Elizabeth Haynes is analiste bij de politie, een toch wel belangrijke functie in het misdaadonderzoek, dat moge duidelijk zijn na het lezen van dit boek. Een origineel uitgangspunt. In een appendix licht ze dit toe en vinden we enkele schema's zoals ze bij een onderzoek worden gebruikt. Dat is in het mooie aan dit boek, Haynes simuleert een echt moordonderzoek. Moorden worden vaak gepleegd door bekenden en dan is het analyseren van wezenlijk belang. Het is mooi om te zien hoe het onderzoek zo vordert, hoe het ene punt leidt tot het vinden van een ander.
Het is een mooi geconstrueerd boek, misschien net ietsje te mooi om spannend te worden. Dit is de keerzijde van het beschrijven van het analistenwerk in een verhaal. Maar Haynes heeft toch haar best gedaan. Ze heeft enkele onverwachte plotwendingen in het verhaal gestoken. De ontknoping blijft lang uit beeld en komt uiteindelijk toch nog als een verrassing. Toch knap gedaan.
Psychologisch zit het boek minder goed in elkaar. De personages blijven allen redelijk vlak, vooral van het hoofdpersonage, hoofdinspecteur Louisa Smith verwacht je iets meer duiding. Het is nochtans een goed personage.
In de schaduw van de maan is een goede analytische thriller met verrassende momenten. Geen superlatieven maar toch een aanrader.
Eerder: Waarheen je ook vlucht, Bij het vallen van de nacht, Alles wat overblijft 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2015) - 434 blz.
Oorspronkelijke titel: Under a Silent Moon - Vertaling: Lilian Schreuder

Geen opmerkingen: