dinsdag 7 juli 2015

Een tik op het raam - Linwood Barclay

Sinds de tragische dood van hun zoon zijn privédetectie Cal Weaver en zijn vrouw van elkaar vervreemd, beiden verscheurd door verdriet.
Tijdens een nachtelijke plensbui vraagt een tienermeisje Cal om een lift. Hij weet dat hij daar als veertiger beter niet op in kan gaan, maar geeft toch toe. Dat is zijn eerste grote fout.
Door zijn beslissing belandt hij in een nachtmerrie vol pijn en verdenkingen. Er is iets grondig mis in Griffon. Er zijn te veel geheimen, te veel leugens en doofpotten. Cal besluit ze één voor één bloot te leggen. Dat is zijn tweede grote fout.

****

Linwood Barclay heeft met Een tik op het raam zijn zevende thriller neergepend en zeker niet onverdienstelijk.
Hij heeft dit boek met heel wat humor geschreven, het deed denken aan de boeken van Harlan Coben, ook zo'n topper in de thrillerwereld. Barclay heeft een vlotte schrijfstijl, hij maakt het de lezer absoluut niet moeilijk.
Als er al van een maatschappelijk thema sprake is in dit boek, is het de vraag wanneer een plaatselijke politiemacht te ver gaat in het beschermen van zijn burgers en of dit al dan niet geoorloofd is. Maar dit boek is echter vooral bedoeld als een spannend verhaal en daar is Barclay zeker in geslaagd.
Hij heeft een goede plot bedacht alhoewel het ditmaal niet zo origineel of verrassend is als we gewoon zijn van hem. De lezer kan ook ongeveer bedenken hoe het in elkaar zit. Het zijn vooral de cursieve stukken die je op weg helpen en waarvan je weet dat ze van de dader zijn. Dat neemt niet weg dat het toch spannend is. En af en toe is er dan toch nog een verrassend element.
De sympathieke detective maar vooral de humor hebben hier voor de vierde ster gezorgd. Een boek om met heel veel plezier te lezen.
Eerder: Zonder een woord, Dicht bij huis, Vrees het ergste, Kijk niet weg, Het ongeluk, Geloof je ogen

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv (2014) - 383 blz.
Oorspronkelijke titel: A Tap On The Window - Vertaling: Martin Jansen in de Wal

Geen opmerkingen: