maandag 25 mei 2015

Wolf - Mo Hayder

Veertien jaar geleden werden twee verliefde tieners meedogenloos vermoord in een verlaten bos. De dader bekende schuld en ging de gevangenis in.
De herinneringen aan die moord spelen een gezin nu nog steeds parten. En in hun afgelegen huis op de heuvel keert de nachtmerrie terug...

****

Mo Hayder debuteerde in 2000 met Vogelman en dat was een boek dat me toen van men sokken heeft geblazen. Sindsdien heeft ze op regelmatige basis boeken geschreven, vaak met Jack Caffery als rechercheur van dienst, een mooi personage trouwens. 
Ook Wolf is een spannend boek gebleken en verrassend. Hayder slaagt er steeds maar weer in om de lezer te overdonderen met haar plotwendingen en dan vooral aan het einde, de clou komt helemaal onverwachts opduiken.
Enerzijds hebben we in dit boek datgene wat zich afspeelt in het afgelegen huis. Hier zien we de voorliefde van Hayder voor lugubere details, een klein beetje toch, helemaal niet zo lang en breed als in sommige van haar andere boeken.
Anderzijds is er de zoektocht van rechercheur Jack Caffery. Hij zoekt de Wandelaar, die nog steeds naar zijn vermiste kind op zoek is. Ook Jack heeft op achtjarige leeftijd zijn broer verloren aan een pedofiel en is het lichaam nog steeds vermist. Jack ontdekt dat de Wandelaar contact had met deze nu overleden pedofiel en hoopt info te krijgen. De Wandelaar heeft een hond gevonden en hij belooft dat hij Caffery de waarheid rond zijn vermiste broer zal geven als hij de eigenaar van de hond vindt. Het is deze zoektocht die uiteindelijk zal leiden naar het afgelegen huis, Caffery zelf weet dit uiteraard niet, maar de lezer wel. En hierin zit het detective gehalte van het boek. Het is een plezier om te lezen, hoe het vinden van het ene puzzelstukje leidt tot een volgende.
Wolf is een boek dat je moeiteloos aan je zetel gekluisterd houdt, spannend én verrassend. Een dikke aanrader.
Eerder: Ritueel, Diep, Rot, Poppenspel  

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V. (2014) - 381 blz.
Oorspronkelijke titel: Wolf - Vertaling: Yolande Ligterink

1 opmerking:

Sue zei

Toevallig heb ik dit boek ook net gelezen, ik vond gezet ook een meesterlijk verhaal! Nog steeds staat Vogelman bij mij bovenaan, maar dit boek van haar komt ook dicht in de buurt.