maandag 9 februari 2015

De schim - Jo Nesbø

Na drie jaar in het buitenland keert Harry Hole terug naar Oslo om een schijnbaar opgeloste drugsmoord te onderzoeken. Een jonge junkie, Gusto Hanssen, lijkt te zijn omgebracht door een vriend. De zaak is gesloten en de dader is veroordeeld. Maar Hole heeft zo zijn twijfels over de manier waarop de zaak is afgehandeld, en gaat zelf op onderzoek uit.
Hole bezoekt de veroordeelde in de gevangenis, en is geschokt als hij ziet wie hij voor zich heeft. Het is het begin van een onmogelijke zoektocht naar een moordenaar die als een geest door de straten van Oslo rondwaart. 

*****

Jo Nesbø, beurshandelaar, profvoetballer geweest, succesvol popmuzikant, bereisd en sinds 1997 schrijver. Een lijst die kan tellen en waar zijn boeken alleen maar profijt van hebben. De schim is zijn negende Harry Hole thriller.
Dit is een werkelijk schitterend boek, op vele vlakken. Eerst en vooral valt de vakkundig geconstrueerde plot op, hoe verder je komt in het boek, hoe duidelijker dat wordt. Nesbø zet de lezer geregeld op het verkeerde been. Je denkt dat je het weet, tijdje later denk je - ah nee, het is den andere - om een hele tijd later weer van gedacht te veranderen. En uiteindelijk ben je toch nog verrast.
De karakters worden ook goed uitgediept door de auteur. Harry Hole mag dan al wel drie jaar nuchter zijn, zijn vroegere alcoholverslaving blijft opspelen. Langs de andere kant blijft hij ook rechercheur in hart en nieren.
Het boek is ook zo geconstrueerd dat de lezer echt alles meekrijgt van het hele verhaal. Er zijn cursieve stukken waarin de vermoorde Gusto aan het woord is en zelfs stukjes waarin een rat zijn gedachten formuleert, het boek begint daar trouwens ook mee. Origineel. Er zijn wel heel wat personages, je moet er dus goed bijblijven.
Het boek is in het begin niet spannend, maar dit verandert al gauw. Naarmate je verder komt, wordt het soms zelfs super spannend. 
De schim is een boek om U tegen te zeggen. En dat het dan ook nog eens met humor geschreven is, kunnen we alleen maar toejuichen.  
Eerder: De sneeuwman, Headhunters, Vleermuisman, De kakkerlak 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2011) - 539 blz.
Oorspronkelijke titel: Gjenferd - Vertaling: Annelies de Vroom

Geen opmerkingen: