maandag 26 januari 2015

Koekoeksjong - Robert Galbraith

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt privédetective Cormoran Strike in.
Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken. Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de rich and famous nemen de zaken een steeds duisterder wending - en loopt hij zelf steeds meer gevaar...

***

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter-serie. Dat weten we dan ook weeral.
De auteur heeft personages gecreëerd die uit het leven gegrepen zijn, in ieder geval toch Strike, onze eenbenige detective en zijn assistente. Zijn klant en de omgeving waarin hij zich moet begeven om onderzoek te doen, bevinden zich wel helemaal aan de tegenovergestelde kant van de samenleving, rijk en beroemd, maar zoals blijkt daarom niet gelukkiger.
Het verhaal gaat heel erg traag van start, na de proloog opent het boek met Robin die zich zopas verloofd heeft met Matthew. En zo zijn er wel meer uitstapjes die niet ter zake doen. Een traag en uitgesponnen boek dus.
Maar daarnaast is het een goed ouderwets detective verhaal met een verrassend goede plot. Koekoeksjong is alleen daarvoor al een aanrader maar ook de schrijfstijl is vlot, het was een plezier om te lezen.
 
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij (2013) - 519 blz.
Oorspronkelijke titel: The Cuckoo's Calling - Vertaling: Sabine Mutsaers

Geen opmerkingen: