dinsdag 13 januari 2015

Doelwit - David Baldacci

Als de president van de Verenigde Staten een levensgevaarlijke, onmogelijke en allesbepalende opdracht heeft, tot wie richt hij zich dan?
Will Robie en Jessica Reel zijn terug!
Hij weet dat het een hachelijke, zeer risicovolle opdracht is. Op zijn bevel kan een gevaar voor de wereldvrede in één klap worden geneutraliseerd. Maar als de missie faalt, zal hij vrijwel zeker uit zijn ambt worden gezet en zal de dreiging voor het land vele malen groter zijn. Dus wendt de president van de Verenigde Staten zich tot de enige twee personen van wie hij weet dat ze het onmogelijke mogelijk kunnen maken: Will Robie en Jessica Reel.
Als huurmoordenaars in dienst van de overheid kennen Robie en Reel hun gelijken niet, maar toch vertrouwen sommige van hun eigen bazen hen niet. Ze twijfelen aan hun bereidheid om te allen tijde bevelen op te volgen en daarom zijn ze vastbesloten om de twee partners aan hun opdracht te houden. En om hen het niet te laten overleven.

**

David Baldacci is een veelschrijver, vroeger een boek per jaar, maar ondertussen zijn het er al zeker twee. Dit begin je te merken aan zijn boeken. 
Langs de ene kant wreekt dit zich, originaliteit is ver te zoeken, de personages grijpen minder alhoewel ze op zich wel boeiend zijn maar het is vooral de spanning die eraan moet geloven. Er is nochtans heel wat actie in het boek, patstellingen en andere situaties moeten opgelost worden. Er zijn er verschillende en die worden dan in recordtijd beschreven en opgelost. De spanning is dus dadelijk foetsie. En dan zwijgen we nog over alle clichés, vaak typisch Amerikaans, die de schrijver te berde brengt.
Maar het voordeel van een geroutineerd schrijver is dan weer dat hij hoe dan ook de lezer toch kan boeien, vooreerst door zijn eenvoudige en gemakkelijke schrijfstijl, ook door het feit dat hij zijn plot goed uit doktert en brengt maar niet in het minst door actuele situaties en problemen voor het voetlicht te brengen. In dit geval zijn het de schrijnende situaties waar de bevolking van Noord-Korea onder te lijden heeft.
Baldacci is een begenadigd schrijver maar maakt geen indruk met Doelwit
Eerder: De rechtvaardigen, Niets dan de waarheid, Familieverraad, In het geheim, Rechteloos, Onschuldig, De zesde man, Vergeten    

Uitgeverij: A.W. Bruna (2014) - 389 blz.
Oorspronkelijke titel: The Target - Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: