dinsdag 16 december 2014

Stalker - Lars Kepler

Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en de opname vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer.
Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van een nieuw slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. De man kan zich echter niets herinneren van de moord. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark.
Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en dit keer heeft de verdachte een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen...

*****

Je vraagt je af wie de flaptekst schrijft en of diegene wel degelijk het boek gelezen heeft. Hier klopt er niet veel van, enkel dat het over een seriemoordenaar gaat en dat hij zijn slachtoffers filmt. De twee namen kloppen ook, Erik en Joona. Maar soit, dit is maar een kleine zijdelingse bedenking.
Het schrijversduo Lars Kepler heeft met Stalker een heel erg spannende thriller neergepend. De plot is niet super origineel maar is wel heel erg goed gecomponeerd. Daarbij toveren ze vele verrassende wendingen uit hun schrijvershoed. 
Ook nu moet je niet teveel psychologische uitdieping van de karakters verwachten. De personages worden een beetje ingevuld zodat het verhaal toch niet eendimensionaal is. De actie en de spanning primeren en dat mag. Aan het einde waren er momenten dat je dacht dat het toch wel ongeloofwaardig is, dat het bijvoorbeeld allemaal netjes gebeurt zoals de moordenaar het bedacht had, klinkt heel erg onaannemelijk. Ook andere gebeurtenissen zijn niet helemaal overtuigend maar het blijft niettemin spannend.
Stalker moet het hebben van de spanning en de verrassende plotwendingen en daar zijn de auteurs zeker in geslaagd. Het aantal pagina's ligt nogal hoog maar dit ligt voornamelijk aan de druk. 
Eerder: Hypnose, Contract, Getuige, Slaap 

Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 569 blz.
Oorspronkelijke titel: Stalker - Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten

Geen opmerkingen: