zondag 21 december 2014

Donderdagskinderen - Nicci French

Wanneer een vroegere klasgenoot voor hulp bij Frieda aanklopt omdat de problemen met haar onhandelbare dochter Becky haar boven het hoofd groeien, besluit Frieda et Becky te gaan praten.
Becky geeft steeds meer van zichzelf bloot in de gesprekken die volgen, wat sterke herinneringen bij Frieda oproept. Ze raakt er langzamerhand van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader. 
Frieda gaat terug naar het huis van haar jeugd en daarmee naar een verleden dat ze dacht achter zich te hebben gelaten. Ze ontmoet oude bekenden, en ze is ervan overtuigd dat de dader zich onder hen bevindt...

***

Donderdagskinderen van het schrijversduo Nicci French is de vierde in de serie Frieda Klein en in dit deel krijgen we het verleden van haar gepresenteerd.
Alle personages uit de vorige boeken zijn ook nu weer present en ze spelen allemaal een kleine zijdelingse rol, soms als opvulling maar soms ook als een creatieve oplossing om de verhaallijn in orde te krijgen. De spanningsboog breekt daardoor af en toe en een gevoel van ongeloofwaardigheid steekt soms de kop op, het boek neigt naar langdradigheid. Maar het moet gezegd dat het eigenlijke verhaal, datgene wat Frieda vroeger heeft meegemaakt en zich nu lijkt te herhalen, zeer goed is opgebouwd en boeiend en spannend is. De auteurs weten hun lezers aan het verhaal gekluisterd te houden dat uiteindelijk afstevent op een heel erg spannende ontknoping.
Aan het einde hebben de auteurs echter een twist ingebouwd die toch de wenkbrauwen doet fronsen. Het verhaal is een mooie constructie en toch kan de lezer zich niet van het gevoel onttrekken dat het té geconstrueerd is. De constante in heel deze serie, een slechterik in dit geval, duikt sporadisch op in dit boek en is de opening naar de volgende boeken. Maar in mijn ogen haalt dit het niveau van de reeks lichtelijk naar beneden.
Al bij al is Donderdagskinderen een vlot lezend boek met interessante personages en een spannend verhaal. 
Eerder: Wat te doen als iemand sterft, Medeplichtig, Blauwe maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag  

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2014) - 379 blz.
Oorspronkelijke titel: Thursday's Children - Vertaling: Caecile de Hoog en Irving Pardoen

Geen opmerkingen: