zondag 9 november 2014

En ze was - Alison Gaylin

Brenna Spector heeft een zeldzame neurologische afwijking waardoor ze geen enkel detail van haar leven kan vergeten: beelden, geluiden, smaken, geuren. Het begon in haar kindertijd, toen haar oudere zus in een vreemde auto stapte en nooit meer werd teruggezien, en het is van onschatbare waarde bij haar speurwerk naar vermiste personen. Maar het heeft niet geholpen bij de zoektocht naar haar zus - en evenmin bij de vermissing van de zesjarige Iris Neff, spoorloos na een barbecue in een rustig forensendorp. Als elf jaar later weer een inwoonster verdwijnt, ontdekt Brenna verbanden tussen deze vermiste vrouw, het verdwenen meisje... en haarzelf.

****

De Amerikaanse Alison Gaylin is journaliste, ze studeerde af aan de Northwestern en Columbia University's Graduate School of Journalism. In 2005 verscheen haar eerste boek Hide Your Eyes en ze sleepte hiermee een nominatie in de wacht voor de Edgar Award for Best First Novel. Sindsdien schreef ze verscheidene thrillers die ondertussen al in verschillende landen in vertaling verschenen, in het Nederlands tot nog toe drie. En ze was is de eerste Brennan Spector thriller, de tweede (Into the Dark) en de derde (Stay with me) zijn ook reeds verschenen maar nog niet vertaald in het Nederlands.
Dit boek was een aangename verrassing. Zowel inhoudelijk als de merkwaardige invalshoek van het hoofdpersonage. In haar nawoord belicht ze even hyperthymesia, de aandoening waaronder Brenna gebukt gaat. In het kader van het verhaal is dit een manier om stukjes verhaal te vertellen die nodig zijn op dat moment. Brenna profiteert er natuurlijk ook van in haar job als privédetective. Verder is het eerder een vloek dan een zegen, begrijpelijk uiteraard. Soms had ik wel het gevoel dat er te pas en te onpas herinneringen naar boven kwamen. Het stoorde soms en het brak het verhaal. Langs de andere kant zal dit ook wel zo zijn in een leven met deze aandoening. En daarmee werd duidelijk hoe het vaak een vloek is.
Het is wel goed bij de les blijven, er worden zovele personages geïntroduceerd dat het niet altijd even simpel is om er nog wijs uit te geraken. Maar het waren wel interessante personages, Gaylin heeft ze zeer menselijk en realistisch neergezet.
De plot was zeer vaak verrassend en op tijd en stond toverde ze de nodige wendingen uit haar hoed. Een origineel boek. Ook het einde was zeer onverwacht, alhoewel je toch met een ei blijft zitten. De korte inhoud op de omslag verteld dat de zus van Brenna jaren geleden verdwenen is. Ook in het boek is dit een vast weerkerend thema in Brenna's gedachten. De verwachtingen die je hieromtrent krijgt, worden echter niet ingelost. Maar aangezien er nog twee Brenna Spector boeken verschenen zijn, is dit misschien wel iets dat in deze boeken meer aan de orde is.
Alison Gaylin heeft met En ze was een zeer originele en verrassende thriller geschreven. Ze weet de lezer aan haar boek gekluisterd te houden. Dit boek doet alleszins uitkijken naar haar andere boeken.

Uitgeverij: Meulenhoff (2014) - 334 blz.
Oorspronkelijke titel: And She Was (2012) - Vertaling: Martin Jansen in de Wal

Geen opmerkingen: