maandag 8 september 2014

Verlangen - Chelsea Cain

Gretchen Lowell is beeldschoon, briljant en ... een seriemoordenaar. Een klassieke femme fatale in de letterlijke zin van het woord.
Gretchen, de aartsvijand en ex-geliefde van rechercheur Archie Sheridan, heeft iets speciaals gepland voor diens verjaardag. Ze slaat toe tijdens Halloween, wanneer veel mensen verkleed gaan als de moordlustige Gretchen en alleen Archie de echte Beautykiller herkent. Archie weet dat hij zich maar beter aan haar spel kan overgeven, maar Gretchen is gruwelijker en onvoorspelbaarder dan Archie ooit heeft kunnen bedenken.

***

Chelsea Cain is met Verlangen aan haar zesde Gretchen en Archie thriller toe. Archie is de rechercheur en Gretchen de seriemoordenaar. Een serie waarin dezelfde moordenares steeds terugkomt, komen we niet vaak tegen. Ze speelt niet altijd een even grote rol maar in deze thriller komt ze volop aan bod.
Dit boek doet een beetje rommelig aan, toch zeker het eerste deel, alhoewel je dit gevoel ook naar het einde toe niet helemaal kwijt raakt. Alles heeft wel met elkaar te maken en toch lijkt het op een samenraapsel van verhalen, personages en gebeurtenissen. Het is dat de rode draad, het eigenlijke verhaal, niet op de voorgrond staat. Voor een stuk is het personage van Gretchen hier voor verantwoordelijk. Ze begint toch wel wat passé aan te voelen, na zes thrillers heeft de lezer het toch wel gehad met haar. Het vertraagt het verhaal, in het begin dan toch.
Want het moet gezegd dat Cain er halverwege toch serieus de vaart in heeft gekregen. Het wordt spannend, heel erg spannend zelfs. Het begint zelfs op een echte actiethriller te lijken. En daarbij weet ze haar lezers nog te verrassen ook.
Haar schrijfstijl is nog altijd heel erg goed, vlot, het leest goed en wat bovenal opvalt, is dat ze ook nog met humor schrijft. Ze heeft absoluut schrijverstalent.
Verlangen is een goed boek en zijn drie sterren zeker waard. Met meer samenhang en een vlotter eerste deel had er een vierde ster in gezeten. Cain heeft mooie personages maar een beetje verandering zou absoluut geen kwaad kunnen. 
Eerder: Hartzeer, Hartendief, Genadeloos, Zondvloed, Wraak  

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2014) - 394 blz.
Oorspronkelijke titel: Let Me Go - Vertaling: Mariëtte van Gelder

Geen opmerkingen: