woensdag 24 september 2014

7 dagen - Deon Meyer

'Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd.' Kort nadat de SAPS, de South African Police Services deze dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.
Hanneke Sloet, een ambitieuze advocate, is veertig dagen daarvoor in haar luxe appartement vermoord met een mes. De zaak is op een dood spoor beland en er zijn vrijwel geen aanwijzingen, afgezien van enkele naaktfoto's van Sloet die bij haar thuis worden gevonden. Terwijl zijn superieuren hem op zijn nek zitten, de pers zich boven op de zaak stort en de sluipschutter elke dag weer een slachtoffer maakt, neemt voor Bennie de druk steeds meer toe.
Samen met zijn partner Mbali Kaleni gaat hij op zoek naar wat de schutter en Hanneke Sloet met elkaar verbindt. Het wordt een helse zoektocht die zeven lange dagen zal duren...

 ****

De Zuid-Afrikaanse Deon Meyer heeft ditmaal een politieroman geschreven, dit is eens wat anders als een actiethriller. Hij houdt van afwisseling.
Griessel moet deze keer een moord oplossen en een sluipschutter opsporen. En wat is dan de link tussen beide? Hij krijgt het druk. En daarnaast heeft hij nog wat persoonlijke problemen. Heel wat afwisseling dus ook in het boek zelf.
Het is boeiend om te zien hoe deze zaken worden aangepakt door Griessel, Mbali en de rest van het team. De zoektocht naar de moordenaar van Hanneke Sloet werd door een ander bureau gevoerd en zat vast maar werd nieuw leven in geblazen door de dreigementen van een sluipschutter. En hoe begin je hier dan aan? Knap hoe dit onderzoek daarna gevoerd wordt. Het is niet spannend, zo goed als geen actie en toch word je geprikkeld om snel verder te lezen. Hoe gaan ze dit in hemelsnaam oplossen. Heel erg knap.
Tussendoor zijn er dan nog wat persoonlijke problemen die de kop opsteken, het maakt het boek realistisch en menselijk, rustpunten in het verhaal ook.
7 dagen is op zijn manier een spannend boek en heeft een knap geconstrueerde en verrassende plot. Deon Meyer verdient zijn plaats in de top van de thrillerwereld.
Eerder: Duivelspiek, 13 uur  

Uitgeverij: A.W. Bruna (2013) - 370 blz.
Oorspronkelijke titel: 7 dae - Vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer

Geen opmerkingen: