vrijdag 29 augustus 2014

Onaantastbaar - Karin Slaughter

Detective Lena Adams heeft jarenlang geprobeerd haar verleden te ontvluchten. Aan het kleine plaatsje waar ze is geboren heeft ze vele slechte herinneringen en ze is een nieuw leven begonnen ver van haar gewelddadige jeugd. Maar niets heeft haar kunnen voorbereiden op de explosie van geweld waarmee ze bij haar gedwongen terugkomst wordt geconfronteerd: een meedogenloze moordenaar heeft een jonge vrouw onherkenbaar verbrand. Voor de plaatselijke politie is Lena de enige verdachte.
Wanneer Jeffrey Tolliver, Lena's baas, te horen krijgt dat zijn detective is gearresteerd reist hij samen met zijn vrouw Sara Linton af naar het plaatsje. Dan wordt een tweede lichaam gevonden. Bij hun pogingen om Lena te helpen, raken Jeffrey en Sara verstrikt in een duistere wereld vol geweld en rassenhaat. Kunnen zij de waarheid achterhalen vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

***

Karin Slaughter behoeft geen krans meer, ze is een icoon in het thrillerlandschap. Met Onaantastbaar is ze aan het zesde en laatste boek toe in de Grant County-reeks. Vanaf 2009 treden deze personages echter op in de Georgia-reeks.
In dit deel krijgen we de roots van Lena Adams te horen. Ze is teruggekeerd naar haar geboorteplaats want haar oom Hank heeft haar hulp nodig. Maar ze komt zelf in de problemen en Jeffrey, haar baas en zijn vrouw Sara, kinderarts en forensisch patholoog, komen haar te hulp.
Het is een goed verhaal, uitstekend gebracht en zelfs met humor. En toch heb je af en toe het gevoel dat het verhaal niet helemaal oké is, het gaat ietsje te vlot en is soms een tikkeltje ongeloofwaardig. Je weet niet wat je van de personages moet denken, je hebt er soms een dubbel gevoel bij, zijn ze nu zus of zo. Het klopt niet helemaal. Aan het einde heeft Slaughter er een wel heel erg onverwacht einde aangebreid. 'Dit kan toch niet' is hetgeen in je opkomt, 'is dit nu echt?'.
Onaantastbaar is een vlot en goed boek, geen topper maar toch een must-read als je fan bent van Karin Slaughter en om helemaal mee te zijn met alle personages. 
Eerder: Versplinterd, Nachtschade, Zoenoffer, Een lichte koude huivering, Onzichtbaar, Triptiek, Trouweloos   

Uitgeverij: De Bezige Bij (2007) - 427 blz.
Oorspronkelijke titel: Beyond Reach - Vertaling: Karina van Santen en Martine Vosmaer

Geen opmerkingen: