maandag 11 augustus 2014

Insluiper - Tania Carver

Suzanne Perry heeft een ijzingwekkende nachtmerrie: iemand staat in haar slaapkamer en slaat haar gade terwijl zij er niet in slaagt ook maar een spier te bewegen. Ze wordt wakker, opgelucht dat het allemaal maar een droom was, opent de gordijnen en ziet op de binnenkant van het raam een polaroid geplakt. Op de foto staat zijzelf afgebeeld, slapend, met het shirt aan dat ze nú draagt. Onder aan de foto staat geschreven: "ik waak over je". Haar nachtmerrie is niet voorbij. Hij is pas net begonnen...
Centraal in het verhaal staan inspecteur Phil Brennan en psychologe en profielschetser Marina Esposito. Phil en Marina werken niet alleen samen, ze zijn ook getrouwd. Gedurende de zaak die ze moeten zien op te lossen, maak je als lezer kennis met dit echtpaar. Zij zullen ook in de volgende boeken de hoofdfiguren zijn.

****

Tania Carver is het pseudoniem van het schrijversechtpaar Martyn en Lisa Waites. In 2009 debuteerden ze met The surrogate (De draagmoeder) en introduceerden ze Phil Brennan en Marina Esposito. Insluiper is het tweede boek in deze serie maar het eerste dat in Nederlandse vertaling is uitgebracht. Ondertussen zitten ze al aan boek zes in de serie Brennan & Esposito, boek drie is nu ook vertaald (Gekooid).
Insluiper is een spannend boek geworden. Het team dat de zaak moet oplossen lijkt zo uit het leven gegrepen. Het is er niet altijd rozengeur en maneschijn, er zijn nogal wat meningsverschillen en ego's die botsen. Dit bevordert de oplossing van de zaak niet, integendeel, maar als lezer ben je op de hoogte van al de vorderingen. Tussendoor krijg je ook hoofdstukken vanuit het oogpunt van de moordenaar voorgeschoteld, het maakt het verhaal alleen maar spannender.
Dat dit een boek is in een serie met twee hoofdpersonen is hier echter niet duidelijk. Marina Esposito blijft heel lang op de achtergrond en worstelt met persoonlijke problemen na de geboorte van haar eerste kind. Ook wordt er gesuggereerd dat ze relationele problemen heeft, met Brennan dus. Doorheen heel het boek speelt dit zo af en toe maar hier blijft de lezer toch een beetje verweesd achter. Het lijkt er allemaal zo maar een beetje bij gesleurd te zijn. Was het misschien enkel de bedoeling om haar naam af en toe te laten vallen aangezien het de Brennan en Esposito serie is? Iets anders valt er niet van te maken. Aan het einde vervoegt Esposito toch nog het team en dat was een plezier om te lezen. Het gaf dadelijk een meerwaarde aan het boek.
Het eerste boek is niet in Nederlandse vertaling verschenen en dat je dit niet gelezen hebt, voelt met Insluiper wel als een gemis. Er wordt regelmatig naar personages of gebeurtenissen verwezen waar je dus niets vanaf weet.
Het boek is niet super origineel maar is toch verrassend genoeg. Van één personage kan dit echter niet gezegd worden, dat is zo slecht neergezet dat je onmiddellijk voelt dat er iets aan hapert.
Ondanks deze enkele bemerkingen is dit een beter dan gemiddeld boek. Het laatste optreden van Esposito in het team schept verwachtingen en doet je uitkijken naar volgende boeken. Maar ook zonder haar was de plot erg goed en spannend. De schrijvers hebben het verhaal zo geconstrueerd dat je helemaal meegesleurd wordt en het steeds spannender wordt. Het is ook zeer filmisch geschreven trouwens, het boek rolt als een film voorbij. Dit smaakt absoluut naar meer.

Uitgeverij: De Fontein (2012) - 366 blz.
Oorspronkelijke titel: The Creeper - Vertaling: Lia Belt

Geen opmerkingen: