donderdag 12 juni 2014

Mist - Koen Vermeiren

Het FAST-team gaat in Mist op zoek naar een internationaal geseinde dokter die een levensgevaarlijk vermageringsmiddel op de markt heeft gebracht. Er is haast bij, want er zijn al enkele dodelijke slachtoffers gevallen. Tijdens hun speurtocht ontdekken ze een netwerk van spookbedrijfjes en illegale leveranciers, met vertakkingen tot in het buitenland.
Wanneer kort na elkaar twee moorden worden gepleegd, lijkt dat eerst geen zaak voor het FAST. Maar tijdens het politieonderzoek duiken sporen op van een sinds lang gezochte misdadiger, wiens dossier heel binnenkort dreigt te verjaren. Ondanks intens speurwerk blijft de crimineel onvindbaar. Tot het FAST in het verleden van de slachtoffers begint te graven en een verrassende ontdekking doet.
Privé krijgen enkele FAST-leden het hard te verduren. De vader van Mark Van Den Eede lijdt aan vasculaire dementie, Orhan Tarik wordt het doelwit van een klein, maar genadeloos groepje moslimfundamentalisten, en Gitte Meyer komt via haar grootmoeder op het spoor van een dood gewaande oorlogsmisdadiger. Ze wordt geconfronteerd met de gruwelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Fort van Breendonk, een 'Auffanglager' van de nazi's, hebben afgespeeld.

***

Deze vierde van Koen Vermeiren in de FAST serie is een vlot lezend en realistisch boek.
Net zoals in de andere boeken heeft hij verschillende verhaallijnen uitgewerkt en ditmaal spelen de persoonlijke problemen en situaties zelfs een nog grotere rol. Ik heb het nu echter als een nadeel ervaren dat er zovele verschillende lijnen in het verhaal zaten. Je moest goed bij de les blijven om de verschillende situaties en bijhorende namen uit elkaar te kunnen houden. Het verhaal pakte daardoor niet. Het team kwam trouwens ook niet uit de verf als samenwerkend team bij het oplossen van de misdaden. Een téveel aan verhaallijnen dus. Elk op zich boeiend maar met een te summiere uitwerking. Minder en een betere uitdieping hadden hier op zijn plaats geweest.
Vermeiren heeft het boek wel zeer realistisch uitgewerkt. Persoonlijk vond ik het privé verhaal van Mark Van Den Eede interessant en aangrijpend.
Het was een boeiend boek en een plezier om het te lezen. Vermeiren is en blijft een van de betere Vlaamse misdaad auteurs.
Eerder: De blik, Dode hoek, Deadline

Uitgeverij: Vrijdag (2014) - 381 blz.

Geen opmerkingen: