maandag 14 april 2014

Niceville: De vermissing - Carsten Stroud

Er is iets mis in Niceville...
Van de ene op de andere seconde verdwijnt een jongen spoorloos uit de hoofdstraat. Het onverklaarbare voorval is vastgelegd door een beveiliginscamera. Een brutale bankoverval ontaardt in een bloedbad met zeven doden, oder wie vier agenten. Deze ogenschijnlijk losstaande gebeurtenissen zijn de kiem van een reeks rampen, die slechts in 36 uur twintig verschillende levens beïnvloedt.
Nick Kavanaugh, een agent met een duistere kant, leidt beide onderzoeken. Al snel krijgen hij en zijn vrouw Kate te maken met een schaduwwereld, waarin tijd een ander ritme heeft en gerechtigheid raadselachtige vormen aanneemt.
... in Niceville, waar het kwaad veel langer leeft dan mensen

***

Bij dit boek dat trouwens het eerste is in de trilogie Niceville kan ik me voornamelijk een verfilming voorstellen en dan in het genre spanning, actie én horror. Dit laatste is de voornaamste term tegen dat je aan het einde van het boek bent gekomen.
Het boek begint met de vermissing van een jongetje en dan zijn we in het volgende hoofdstuk dadelijk een jaar later. De bankoverval vindt plaats en dan speelt het verhaal zich af in een tijdsbestek van ongeveer twee dagen. 
Verschillende gebeurtenissen volgen zich in sneltrein vaart op. Zo is er de bloederige bankoverval die op vrijdagmiddag plaatsvindt. Een gewelddadige man krijgt een straatverbod uitgevaardigd. Een vreemd voorwerp wordt ontvreemd bij de overval. Als rode draad lijken er tussendoor steeds mensen te verdwijnen en blijkt dat dit zelfs al een honderdtal jaren aan de gang is. Er is inderdaad iets vreemds aan de gang in Niceville.
Veel actie dus. Er gebeurt veel en er worden dan ook nog eens om de haverklap andere personages ten tonele gevoerd dat het onoverzichtelijk wordt. De enige link tussen de verschillende gebeurtenissen zijn trouwens de personages. Het is teveel voor één boek. Het is meer een samenraapsel van verhalen die slechts met een dun verbindingslijntje aan elkaar hangen. Het overzicht is zoek voor de lezer. De schrijfstijl is trouwens ook niet gemakkelijk, het zijn zeer lange zinnen. De personages zijn ook niet uitgediept, zelfs de hoofdpersonages niet, ze zijn er gewoon, punt.
Je moet ook houden van onrealistische en onwerkelijke elementen. In boekvorm valt dit nogal mee, maar als je dit verhaal voor je ziet als in een film, zitten er veel griezelige en horror elementen in. Je houdt ervan of niet.
Het verhaal is uiteindelijk niet slecht. Met wat aandacht is het te volgen en het is spannend. Net drie sterren.

Uitgeverij: De Boekerij (2012) - 430 blz.
Oorspronkelijke titel: Niceville - Vertaling: Mireille Vroege

Geen opmerkingen: