zondag 23 maart 2014

Identiek - Scott Turow

Identiek is het verhaal van de tweeling Cass en Paul Gianis en de uiterst gespannen relatie tussen hun familie en de steenrijke Kronons, hun voormalige buren. Paul is kandidaat voor  het burgemeesterschap van Kindle County en Cass komt net uit de gevangenis, nadat hij een straf van vijfentwintig jaar heeft uitgezeten voor de moord op zijn toenmalige vriendin Dita Kronon. Wanneer Evon Miller, ex-FBI-agente en hoofd beveiliging bij het miljoenenbedrijf van de familie Kronon, samen met privédetective Tim Brodie de dood van Dita nogmaals onderzoekt, raken ze verstrikt in een web van geheimen, seks en verraad.

**

Scott Turow heeft met Identiek een zeer gedetailleerd boek uitgewerkt op een manier die zeer vergelijkbaar is met Onschuldig, het enige andere boek dat ik van hem las. Deze recensie is grotendeels ook hier van toepassing, alleen speelt hier de rechtbank niet zo'n grote rol. 
Zo viel me ook hier weer op dat de basis van het verhaal heel erg eenvoudig is. Daarrond zijn het verhaal en de personages tot in de allerkleinste details uitgewerkt. De auteur weidt heel erg uit over de verschillende onderwerpen die met het verhaal te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het vingerafdrukken en D.N.A. onderzoek in 1982 in vergelijking met 2008, de twee tijdszones van toepassing hier. Heel erg interessant allemaal, voor de geïnteresseerden. Voor het verhaal en de spanningsboog is het uiteindelijk toch funest gebleken.
Het verhaal gaat enorm traag en loopt verloren in de details. Geen spanning dus, en met zijn momenten zelfs saai eigenlijk. Aan het einde is er even een moment dat je kan bestempelen als enigszins spannend, maar voor een spannend boek, een thriller, is dit absoluut ondermaats. 
De auteur heeft ondanks de voorspelbaarheid van het boek er toch enkele verrassende wendingen in kunnen stoppen. Zijn personages mogen er trouwens ook best wezen. Dit om te eindigen met een positieve noot, de man kan absoluut schrijven.
Eerder: Onschuldig

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2013) - 357 blz.
Oorspronkelijke titel: Identical - Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx

Geen opmerkingen: