maandag 10 februari 2014

Spotgaai - Suzanne Collins

Het onmogelijke is gebeurd: Katniss Everdeen heeft de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ze mag dan wel levend uit de bloedige arena zijn gekomen, dat betekent nog niet dat ze veilig is. Het Capitool geeft haar de schuld van de onrust in Panem. En president Snow heeft bovendien meer dan duidelijk gemaakt dat Katniss niet de enige is die daarvoor zal boeten. Haar vrienden, haar familie; heel District 12 loopt gevaar.

**

Het derde deel van de Hongerspelen trilogie bevat een grote portie actie maar eer het zover is, duurt het wel even.
Het verhaal komt traag op gang en zelfs als dan eindelijk de opstand vorm aanneemt, slaagt Collins er niet in om het spannend te maken. Het is een zeer simpel verhaal, het is uiteraard een jong adolescenten boek maar zelfs dan lijkt het nog te eenvoudig. De psychologische verklaringen die de auteur tussendoor invoegt, vertragen het verhaal zelfs nog meer in plaats van het te verdiepen.
De tocht van Katniss en haar team richting Capitool had het geheel kunnen opfleuren of een boost geven, maar het tegendeel is waar. De lezer wordt er niet in betrokken of voelt zich alleszins zo niet. En daarbij krijg je niet het idee dat deze tocht ook maar van enig nut is geweest in de opstand. Ook het einde geeft geen bevredigend gevoel, het verhaal lijkt niet af.
Het boek leest vlot maar is over het geheel toch teleurstellend.
Eerder: De Hongerspelen, Vlammen 

Uitgeverij: Van Goor (2010) - 411 blz.
Oorspronkelijke titel: Mockingjay - Vertaling: Maria Postema

Geen opmerkingen: