zaterdag 8 februari 2014

In het vizier - Tom Clancy & Mark Greaney

De Campus, de geheime dienst die door Jack Ryan sr. is opgericht, staat voor een van zijn belangrijkste opdrachten ooit: erachter komen wat de betekenis is van de ontmoeting tussen een hoge Pakistaanse officier en een terrorist uit de Russische deelrepubliek Dagestan. Want één ding staat vast voor Jack Ryan jr., Ding Chavez en Dominic Caruso: het lot van de wereld ligt in hun handen.
Intussen neemt voormalig CIA-agent Jack Ryan sr. de ingrijpende beslissing om zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Wat hij echter niet weet, is hoe ver zijn tegenstander bereid is te gaan om hem te verslaan. In een poging Ryan in een slecht daglicht te stellen, opent president Kealty de aanval op Ryans goede vriend en trouwe bondgenoot John Clark. Op de vlucht voor de valse beschuldigingen van Kealty en achternagezeten door een geheime organisatie die opdracht heeft gekregen hem te arresteren, reist Clark de hele wereld over in een poging erachter te komen wie het op hem gemunt heeft...

****

Lang geleden las ik steengoede thrillers van Tom Clancy zoals Golf van ontzetting, De Meedogenlozen en Ereschuld. De laatste jaren ben ik hem uit het oog verloren. Ten onrechte. In het vizier is een boek waar ik van genoten heb. Clancy heeft een coauteur in de arm genomen hiervoor, Mark Greaney, een vruchtbare samenwerking.
Actie, actie en nog eens actie, vervat in een goede plot. En het blijkt dan ook nog heel spannend te zijn. Het verhaal oogt zeer realistisch en bevat veel afwisseling. De lezer krijgt absoluut geen kans om in te dutten, integendeel. Aan het einde is er dan een cliffhanger die doet uitkijken naar het vervolg.
Spanning en actie daar draait het in de boeken van Clancy rond. Van enige uitwerking van de karakters moet je hier niet spreken, maar dat verwacht je ook niet.
In het vizier is dus een goed, realistisch en spannend boek geworden, in het genre steekt het er toch boven uit. Voor de liefhebbers niet te missen. 

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 528 blz.
Oorspronkelijke titel: Locked On - Vertaling: Jolanda te Lindert

Geen opmerkingen: