dinsdag 25 februari 2014

Door mijn ogen - Michael Robotham

Marnie Logan heeft regelmatig het gevoel dat ze bekeken wordt: een warme adem in haar nek, een schaduw vanuit een ooghoek die verdwijnt zodra ze zich omdraait. Haar man Daniël wordt vermist en Marnie kan niet bij zijn bankrekening of levensverzekering, waardoor ze hun gezin niet kan onderhouden. Radeloos en depressief zoekt ze hulp bij klinisch psycholoog Joe O'Loughlin.
Joe wantrouwt Marnie echter omdat ze weigert over haar verleden te praten. Dan krijgt hij Daniëls Grote Rode Boek in handen - een collage van foto's, anekdotes en interviews over Marnies leven. Dit boek was ooit bedoeld als een verjaardagscadeau voor haar. Vlak voor zijn verdwijning deed Daniël een schokkende ontdekking. Iedereen die Marnie ooit kwaad heeft gedaan, heeft dat zwaar moeten bekopen. En nu Joe in haar leven is zou hij wel eens de volgende kunnen zijn.

****

Michael Robotham bewijst keer op keer dat hij een uitmuntend schrijver is en dit is met dit boek niet anders. Joe O'Loughlin is weer de psycholoog die het raadsel moet ontrafelen maar hij moet het niet alleen doen, zijn vriend Vincent Ruiz is ook van de partij. Het blijven beiden intrigerende personages.
De auteur heeft een schitterende plot in elkaar gebokst, het blijft lang onduidelijk waar het nu op staat, de lezer wordt voortdurend heen en weer geslingerd, wel of niet? Hij blijft verrassende wendingen uit zijn mouw schudden, het komt de spanning alleen maar ten goede.
Het boek begint nochtans maar gewoontjes. Langzaam maar zeker slaagt Robotham er echter in de spanning op te bouwen, subtiel maar gestaag. In cursieve druk krijgt de lezer een inkijk in de gedachten van de dader. Maar zelfs dan blijft het lang verwarrend voor de lezer, zowel wat betreft wie het is als wat het motief kan zijn.
In zijn eerste boeken was er veel actie, maar dit is veranderd naargelang Robotham meer boeken heeft uitgebracht. In dit boek is er meer psychologische actie, maar spannend blijft het gelukkig wel.
Door mijn ogen is zijn vier sterren dubbel en dik waard en absoluut een aanrader. De humor heb ik ditmaal wel gemist.
Eerder: Gebroken , Vuurvast , Boetedoening , De afrekening , Zeg dat het je spijt

Uitgeverij: De Bezige Bij (2014) - 426 blz.
Oorspronkelijke titel: Watching You - Vertaling: Joost Mulder

Geen opmerkingen: